До дня мови та писемності: диктант єдності і рекорд

Your browser doesn’t support HTML5

В ім'я ідеї і бійців АТО: українці написали Всеукраїнський диктант єдності

Ірина Стельмах, Уляна Корицька

Київ – В рамках святкування 90-річчя Українського радіо і Дня писемності та мови, українці вчотирнадцяте написали Всеукраїнський диктант національної єдності. Традиційно диктант начитував автор шкільних підручників із української мови та літератури Олександр Авраменко, а окрім кількатисячної аудиторії, що стежила за диктантом в режимі онлайн до написання долучились і студенти Київського університету імені Бориса Грінченка. Більше ніж 600 студентів вишу встановили рекорд на «Наймасовіше написання диктанту в одній локації».

«Українському радіо – 90 років! Історія Українського радіо – це дивовижна епоха. Сотні журналістів-корифеїв, тисячі радіопрограм і мільйони листів від слухачів і незліченна кількість таких важливих сказаних і почутих слів…» – надиктовує тисячам українців цьогорічний текст Всеукраїнського диктанту єдності його незмінний укладач, автор підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

Олександр Авраменко

У диктанті 180 слів і велика кількість пунктуаційних форм та власних назв. Щоб перевірити уважність слухачів, автор диктанту «спеціально зробив декілька пасток».

«Диктант в межах українського правопису без авторських знаків, але нагромадження і накопичення орфограм таке, що тільки найвправніші люди, хто мають не тільки добрі знання, а й добру мовну інтуїцію, здатні написати його бездоганно. Я перевірив певну кількість робіт і основна кількість помилок – це розділові знаки. Тут треба орієнтуватися на правила, плюс на інтонацію і паузи» – каже Авраменко.

Пунктуаційні пастки таки спрацювали. Багато учасників припустились великої кількості помилок. Серед них і генеральний директор Центру української культури та мистецтва Світлана Долеско.

«Я перший раз пишу, це перший мій диктант і сім помилок, шість з яких – це знаки пунктуації. Диктант був досить складний і було швидко, я не встигала», – ділиться враженнями вона.

Тим часом в університеті імені Бориса Грінченка студенти встановили безпрецедентний рекорд на наймасовіше написання диктанту в одній локації. Близько 600 студентів у вишиванках та з українською символікою розмістилися у залі, решта – на балконі. Одразу після завершення диктанту представник Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін оголосив: «Встановлено новий національний рекорд України – 689 учасників!» і додав, що цей рекорд помістять у наступному виданні Книги рекордів України.

Ще однією особливістю цьогорічного диктанту стало і те, що вперше за 14 років диктант писали не заради призів чи премій, а в ім’я ідеї. Усі зібрані кошти для проведення акції організатори передадуть бійцям АТО.