«Опозиційний блок» не визнає результати виборів у чотирьох округах і має намір їх оскаржити

Партія «Опозиційний блок» заявляє, що результати виборів в одномандатних округах №№ 30, 50, 60, 79 сфальсифіковані, і має намір оскаржувати ці результати в міжнародних судах. Про це йдеться у заяві політичної сили.

«Оголошені результати виборів в округах №№ 30, 50, 60, 79 стали ганьбою для української демократії. Такою ж ганьбою буде й оприлюднення сфальсифікованого результату голосування в 38-му окрузі», – мовиться в заяві.

Партія не визнає таких результатів і обіцяє оскаржити результати виборів.

«Ми оскаржуватимемо фальсифіковані результати в міжнародних судах. Закликаємо світову спільноту не визнавати результатів виборів у скандальних округах 30, 50, 60, 79 і 38, оскільки вони не відображають волю виборців», – заявляють у партії «Опозиційний блок».

Вчора ЦВК встановила офіційні результати парламентських виборів у багатомандатному загальнодержавному окрузі та в 196 мажоритарних округах, залишається встановити результати в округи №№ 63 в Житомирській області і 38 у Дніпропетровській.

«Блок Петра Порошенка» отримує загалом 132 місця, партія «Народний фронт» здобуває 82 місця, «Об’єднання «Самопоміч» – 33, «Опозиційний блок» – 29, Радикальна партія Олега Ляшка – 22, «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 19 місць.

ЦВК визнала обраними народними депутатами в окрузі № 30 кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Дубініна, самовисуванця Євгена Гєллєра (№ 50), кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Дмитра Лубинця (№ 60), самовисуванця Володимира Бандурова (№ 79). Водночас ЦВК дала 15 днів окружної комісії № 38 для виконання рішень судів про повторний підрахунок голосів на 123 виборчих дільницях.

Представники міжнародних організацій, які спостерігали за проведенням виборів в Україні, заявили, що вибори відбулися відповідно до міжнародних вимог.

Процедура оскарження порушень виборчого законодавства в міжнародних судах передбачає спочатку розгляд відповідних скарг у всіх судових інстанціях України (перша, апеляційна, касаційна), а потім звернення до міжнародних судів.