США: Україна має право захищатися, проти Росії можливі нові санкції

Джен Сакі, архівне фото

Сполучені Штати Америки хотіли б, щоб режим припинення вогню на Сході України продовжувався, але принцип полягає в тому, що Україна має право захищати себе і свою територію, наголосила в середу речник Державного департаменту США Джен Сакі.

«Ми спостерігаємо постійне, невпинне, кричуще порушення «мінського протоколу» Росією і її маріонетками», – заявила вона на брифінгу з приводу останніх повідомлень про посилення напруженості на Сході України і пересування значної кількості озброєнь і військ на захоплених проросійським сепаратистами територіях.

Речниця додала, що США разом із Європейським союзом розглядають можливість «спільно змусити Росію заплатити більшу ціну за її неприйнятну поведінку». «Ми разом із союзниками й партнерами готові розширити і поглибити наявні санкції», – сказала вона.

Останніми днями надходить усе більше повідомлень, що сепаратисти на Сході України посилюють напади на українські війська, а на захоплених ними територіях пересуваються великі колони живої сили і важкої бойової техніки. У НАТО заявляють, що ці озброєння і війська введені з Росії.

Євросоюз має розглянути нинішній стан санкцій проти Росії і можливості змінити його в понеділок. У ЄС уже давали знати, що про зменшення санкцій не може бути мови, натомість можливе певне посилення.