У Генпрокуратурі не хочуть відкривати справу проти екс-міністра екології Злочевського – активісти

Генеральна прокуратура України відмовилася порушувати справу проти екс-міністра екології та природних ресурсів уряду Азарова Миколи Злочевського, натомість заяву активістів перенаправили до прокуратури міста Києва, де досі не порушили справу. Про це повідомляють у «Центрі протидії корупції».

«Це нонсенс, коли правоохоронці в інших країнах заморожують активи українських екс-чиновників та порушують проти них кримінальні справи, а наші не бачать те, що у них під носом», – зазначає виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарина Каленюк.

За її словами, такі дії Генпрокуратури можуть спричинити закриття справи в Великобританії проти Злочевського та втрату можливості повернути вже заморожені активи в Україну.

Юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан зазначає, що, згідно з українським законодавством, після надходження заяви протягом 24 годин прокуратура зобов’язана внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати відповідне розслідування.

Натомість, зазначає Щербан, Генеральна прокуратура порушила закон, відмовляючись вносити відомості до ЄДР, та передала заяву далі в прокуратуру Києва, намагаючись уникнути відповідальності за бездіяльність.

Активісти збираються оскаржити ці дії Генпрокуратури у суді.

Раніше Великобританія арештувала активи та відкрила кримінальну справу щодо колишнього міністра екології та природних ресурсів уряду Азарова – Миколи Злочевського. Він займався видачею ліцензій на газо- та нафтовидобувну діяльність.

За даними «Центру протидії корупції», колишній міністр екології брав участь у видачі ліцензій компаніям, які через підставних осіб належали безпосередньо йому.

Раніше журналісти програми Радіо Свобода «Схеми» провели аерозйомку маєтків Миколи Злочевського під Києвом, виконані у стилі фортець, розташовані на 4 з половиною гектарах землі на косі між Київським водосховищем та обвідним каналом.