На Рівненщині церкви укладають меморандум про єдину і помісну церкву

Представники чільного духовенства церков східних обрядів у Рівненській області уклали в четвер меморандум про єдину і помісну церкву.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, до такого кроку очільників місцевих єпархій УПЦ (МП), УПЦ-КП, УАПЦ та екзархату УГКЦ підштовхнула обласна держадміністрація, яка ще місяць тому запропонувала узгодити текст меморандуму.

Найскладніше було посадити за стіл переговорів очільників УПЦ (МП) та УПЦ-КП. Упродовж останніх місяців парафіяни більш як десятка церков на Рівненщині заявили про своє бажання вийти з-під опіки Московського патріархату і створили громади парафіян Київського патріархату. Основною причиною таких рішень вони називають війну на сході України, яку підтримує російська церква.

Текст меморандуму допрацьовувала робоча група, до складу якої увійшли представники всіх чотирьох конфесій. Він складається з п’яти пунктів, серед яких – констатація, що православні Рівненщини визнають та моляться за цілісну і єдину державу Україну, виступають за створення української помісної православної церкви, засуджують дії Росії як агресора та інших держав щодо захоплення території України і зазіхання на цілісність і державний суверенітет України та розпалювання міжрелігійної ворожнечі і захоплення православних храмів однієї конфесії іншою.

За годину до підписання до меморандуму був доданий пункт про те, що православні владики Рівненщини не заперечують релігійне волевиявлення жителів обласні щодо конфесійної незалежності згідно з законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ (МП) Варфоломій на запитання журналістів про те, чи знають про його підпис у Києві та Москві, відповів заперечно. Він зізнався, що шлях до цієї події був нелегким, і наголосив, що об’єднання можливе лише тоді, коли цього прагнутимуть не лише керівники церков, а й їхні миряни.

Священики визнали, що лише об’єднана церква зможе згуртувати народ і привести його до перемоги над російським агресором.

Тим часом керівництво Рівненської облдержадміністрації на чолі з її головою Сергієм Рибачком у четвер офіційно заявило про свою відставку на виконання рішення політвиконкому ВО «Свобода» у зв’язку з результатами виборів до Верховної Ради.