Порошенко пропонує створити групу для обговорення енергетичної безпеки у Європі

Український президент Петро Порошенко пропонує створити робочу групу між Україною, Угорщиною та Словаччиною для обговорення питань енергетичної безпеки у Європі. Про це він заявив під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, інформує прес-служба українського глави держави.

«Петро Порошенко наголосив на важливості спільних підходів в енергетичній політиці для зміцнення регіональної та європейської енергетичної безпеки. Cпіврозмовники обговорили нові технічні можливості диверсифікації постачання газу завдяки запуску нового інтерконектора між Угорщиною та Словаччиною вже в кінці цього року. Петро Порошенко запропонував створити робочу групу між Україною, Угорщиною та Словаччиною для використання нових технічних можливостей для зміцнення енергетичної безпеки у Європі», – мовиться у повідомленні.

За повідомленням прес-служби президента України, Орбан «позитивно оцінив розвиток українсько-угорського діалогу на найвищому рівні та закликав до розвитку добросусідських відносин». Він запевнив, що Угорщина «є надійним партнером України та повністю підтримує її суверенітет і територіальну цілісність».

25 вересня о 19:00 за київським часом угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну, пославшись на технічні причини. «Постачання газу по газопроводу «Дружба» у напрямку України припинено на невизначений термін», – йдеться у заяві угорської газової компанії. Перекривання поставок пояснили підвищенням запиту користувачів системи станом на 26 вересня.

У відповідь «Нафтогаз України» заявив, що припинення реверсу сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією й ЄС 26 вересня вранці в Берліні.

Пізніше прем’єр Угорщини заявив, що його країна з 1 січня 2015 року разом зі Словаччиною зможуть постачати Україні «не лише російський газ».