Росія: Лавров назвав женевський формат переговорів «пройденим етапом»

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав женевський формат переговорів «пройденим етапом». Про це він заявив у Держдумі Росії.

«Спроби порушити питання актуальності мінських документів робляться тими, хто хотів би переграти цю ситуацію і повернути цей процес у певний формат, де «ДНР» і «ЛНР» представлено не буде. Саме цей задум я вбачаю у наполегливих заявах, які робить Арсеній Яценюк і його команда про те, що треба повернути переговори у «женевський формат», – зазначив він.

Крім того, міністр закордонних справ Росії вважає, що потрібно домагатися виконання мінських домовленостей та продовження прямих переговорів між Києвом і представниками «ДНР» і «ЛНР», тому що вони були головними підписантами мінських домовленостей.

Україна пропонує відновити «женевський формат» багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на рівні міністрів закордонних справ.

Женевським форматом» називають започаткований у квітні на зустрічі в Женеві склад багатосторонніх переговорів, у яких узяли участь представники України, Росії, а також США і ЄС. Політологи й політики називають його найкращим із погляду України завдяки участі США. Пізніше виник так званий «нормандський формат», коли в переговорах брали участь чільники України, Росії, Німеччини і Франції.

Вчора президент України Петро Порошенко та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, окрім женевського та нормандського формату переговорів, запропонували переговори у «веймарському форматі» за участю Німеччини, Польщі та Франції.