У Криму розгорнуто наступ на кримських татар, щоб витіснити з півострова – Чубаров

У Криму розгорнуто тотальний наступ на кримських татар для їхнього фізичного витіснення за межі півострова. Про це йдеться у зверненні голови Меджлісу кримськотатарського народу у зв’язку з Днем прав людини, який у світі відзначатимуть 10 грудня, опублікованому у неділю, 23 листопада, на його сторінці у Facebook.

«Окупація Криму Російською Федерацією привнесла на кримську землю страшні соціальні явища, які міжнародне право кваліфікує як злочини проти людяності: викрадення і вбивства людей, масові та незаконні обшуки, арешти, судові переслідування та репресії за національною, релігійною і політичною ознакою. Щодо корінного кримськотатарського народу окупаційна влада розгорнула тотальний наступ із метою його фізичного витіснення за межі своєї Батьківщини», – зазначив Чубаров.

Він каже, що початком реалізації такої політики стала заборона Росією на в'їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та керівнику Меджлісу і його раднику Ісмету Юкселю.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська назвала катастрофічним стан кримських татар на території анексованого півострова. На її думку, в Криму відсутня робота правозахисних організацій. У зв'язку з цим вона закликала ОБСЄ створити моніторингову місію зі спостереження за дотриманням прав людини в Криму.

В останній доповіді ООН щодо ситуації про дотримання прав людини в Україні, також вказується на те, що в Криму продовжує погіршуватися ситуація з дотриманням прав людини. Особливий тиск чиниться на представників кримськотатарського народу.

Управління з прав людини ООН рекомендувало кримській владі і владі Росії припинити чинити тиск і залякування кримських татар, гарантувати основні права всім жителям півострова.

16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.