ЗМІ Росії поширили дезінформацію про футболіста із «Шахтаря»

Футболісти «Шахтаря». Ілюстраційне фото

У російських ЗМІ поширили інформацію буцімто футболіст клубу «Шахтар» відмовляється грати за збірну України. А у соцмережах кепкують щодо нападів на російських журналістів.

Російський канал Russia Today і портал «Сегодня.ру» повідомив, що футболіст українського клубу «Шахтар» Ярослав Ракицький буцімто відмовляється грати за збірну України.

«Знаєте, я, можливо, і якийсь неправильний. Але для мене моя країна – це Донбас. Ніхто не буде сперечатися, що це унікальне місце. У людей, що виросли там, особливий менталітет, свої поняття. За «Шахтар» я готовий віддавати себе всього без залишку. Але я не можу грати за збірну бандерівців», – йдеться у повідомленні Russia Today.

Повну версію цього ж тексту можна знайти на сайті «Информационный центр». На цьому порталі читаємо продовження, де мовиться, що на думку Ярослава Ракицького Шухевич і Бандера – це злочинці, і так його вчили в школі на Донбасі. Тому він виступає за так званий «Об’єднаний чемпіонат». Також, що Донбас був, є і буде з Росією. І якби зараз на дворі була середина 90-х, то Ракицький почав би виступати за російську команду, не замислюючись.

Можна припустити, що інформацію передрукували з українського сайту Footballtransfer. Там такий самий текст, тільки українською мовою. Щоправда, новина опублікована 1 квітня, а над коментарями користувачів бачимо і дату: 2 квітня 2013 року, що свідчить про те, що цьому жарту вже півтора року.

На офіційній сторонці клубу «Шахтар» спростували інформацію про те, що захисник Ярослав Ракицький може залишити збірну. Прес-центр клубу опублікував заяву самого футболіста, де той просить тих, хто розпускає чутки, цитую, «взяти себе в руки і припинити намагатися облити мене брудом». Ракицький озвучив єдину умову, за якої він покине збірну – «якщо ми виграємо Чемпіонат світу».

Напади на російських журналістів

У соцмережах кепкують: «Якщо у вас видався невдалий день – уявіть себе на місці російських журналістів, які «отримують подяку» за свою діяльність в різних частинах світу», – пишуть користувачі соцмереж.

26 листопада з’явилось щонайменше 4 повідомлення про напади на російських журналістів. Два з цих випадків – на території України. Одним із найпопулярніших стало повідомлення про напад на журналістку LifeNews у Києві. Це Євгенія Змановська, в якої українські журналістки раніше запитували «про ангари, де тримають рабів», у зв’язку із виходом на російському «Першому каналі» сюжету про «клаптик землі і двох рабів». Радіостанція «Эхо Москвы» повідомила, що цього ж дня в американському Фергюсоні напали на кореспондентів Russia Today та спалили їхню машину, а канал «НТВ» повідомив, що їхню знімальну група атакували чиновник і охоронці в російському Оренбурзі.

І на останок, журналіст Пітер Леонард (Peter Leonard) опублікував у Twitter повідомлення: «Донецький командир повстанців Гіві сказав своїм людям стріляти по броньованому автомобілю LifeNews для «жарту». Ось результат». Таке повідомлення масово цитують українські інтернет ЗМІ, проте зараз пост цього користувача вже недоступний.