Приязний до України Туск став на чолі Європейської ради

Дональд Туск, президент Європейської ради

Колишній польський прем’єр Дональд Туск став новим президентом Європейської ради – головного органу Євросоюзу. Туск є першим чільним політиком з посткомуністичних країн Центральної та Східної Європи, який став на чолі керівного органу ЄС, замінивши на посаді бельгійця Германа Ван Ромпея. Мандат Туска триватиме два з половиною роки, і йому доведеться працювати пліч-о-пліч з новим президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Туск відомий палкою прихильністю до євроінтеграції України.

І хоча колишньому президентові Європейської ради Германові ван Ромпею часом закидали брак харизми, однак у почутті гумору йому не відмовиш. Передаючи повноваження Дональду Туску, Ван Ромпей сказав, що Туск переїхав до Брюсселя, подолавши пів-Європи, а сам Ван Ромпей – місцевий бельгієць і жив за 15 кілометрів від роботи…

Але момент передачі і справді історичний. Це вперше передавалося президентство в Європейській раді після Лісабонського договору, який реформував керівні органи ЄС.

Ромпей підкреслив й інший момент: Туск походить із країни, яка 25 років тому була за «залізною завісою». Власне, одним із здобутків ЄС і є подолання мурів і бар’єрів та об’єднання старого континенту.

Дональдові Туску 57 років. Він палкий прихильник української євроінтеграції, активно підтримує санкції ЄС проти Росії і виступає за надання допомоги Києву.

У своєму першому виступі Туск напав на євроскептиків, які набирають ваги всередині ЄС.

Пріоритети координатора

Серед пріоритетів Туска буде вгамування війни і кризи в Україні, утримання Британії в ЄС та подолання економічної кризи – зокрема в єврозоні.

«Ми потребуємо безжалісної відданості тому, щоб покласти край економічній кризі», – сказав Туск під час церемонії передачі повноважень у Брюсселі.

У Туска дуже приязні стосунки з німецьким канцлером Анґелою Меркель, а також британським прем’єром Дейвідом Камероном та французьким президентом Франсуа Олландом. Це важливо для людини, яка на посаді президента Європейської ради буде координатором на самітах і має шукати компроміс поміж 28 країнами-членами ЄС.

Туск також виступає за посилення ваги ЄС у світі й заявив: «Європейський союз має бути сильним на міжнародній арені. Європа має гарантувати безпеку своїх кордонів і підтримувати тих серед своїх сусідів, хто поділяє наші цінності».

Відданий атлантист

Туск також є відданим атлантистом, він вважає, що міцне партнерство зі США йде не на шкоду, а на користь об’єднаній Європі.

«Відносини між Європою та Сполученими Штатами є основою спільноти демократій», – наголосив новий президент Європейської ради.

Тусковіу зовнішніх справах доведеться тісно працювати з новим верховним представником із закордонних справ ЄС Федерікою Моґеріні, яку деякі політики та ЗМІ записують в табір приязних Росії політиків у керівництві ЄС.

У Туска, як одного з керівників ЄС, сильний мандат, бо він був на чолі уряду країни з успішною економікою, яка зростала навіть під час кризи у Європі. Він переобирався, виграючи низку парламентських виборів удома.

По-друге, отримання посади президента Європейської ради поляком Туском дає аргументи проти розподілу континенту на «стару» та «нову» Європу.