Донбас не потрібен Митному союзу – політолог

Андрій Єрмолаєв

Східний індустріальний регіон України не потрібен Росії й іншим країнам-членам Митного союзу (Білорусі і Казахстану), заявив в ефірі Радіо Свобода політолог Андрій Єрмолаєв. За його словами, про це свідчить інтенсивність військових дій.

«У російській економіці немає місця Донбасу. Ще донедавна нас запевняли, що без нашої індустрії неможливий Митний союз. Утім, та інтенсивність дій, яка ведеться, у тому ж числі і за участі Росії, свідчить про одне: він їм не потрібен», – сказав Єрмолаєв.

За його словами, Донбас у складі Радянського Союзу мав високий рівень індустріалізації й урбанізації, після чого регіон сильніше, ніж будь-який інший, відчув соціальну несправедливість і розкол.

«Донбас став на ноги економічно за часів СРСР. Тобто, це найуспішніший експеримент Радянського Союзу. Відповідно і населення сформоване за ці роки у два-три покоління, індустріальна база, інфраструктура, місцеві традиції від побуту до економічної організації – були характерними саме для 20-го століття. Більш того, Донбас завжди був прапором успіху радянської індустріалізації радянської економіки», – заявив Єрмолаєв.

«Люди згадали радянське олів’є, радянське шампанське і озеро Байкал. Ось що повертає Путіна людям у ці радянські анклави. Питання було не в тому, як жити з Росією і чи повертатися в Росію, а у новому міфі про Росію. А вона живе не так, як представлено на картинці», – підсумував політолог.

Росія підтримує сепаратистів на сході України, але заперечує, що надає їм зброю, у чому її звинувачують Україна і Захід.