Подорожчання метро у Києві – задля ремонтів, а не розвитку

Your browser doesn’t support HTML5

Чи згодні платити більше за проїзд у метро?

Денис Корнишев, Крістіна Ралко, Владислав Бурʼянов

Київ – Київська влада планує підвищити тарифи на проїзд у метро вдвічі. Згідно з проектом розпорядження КМДА, вартість проїзду збільшиться до 4 гривень. Планується, що подорожчання відбудеться вже з 1 лютого. Експерти вважають: зміна тарифів прийнятна, але за умови прозорості роботи Київського метрополітену.

У метрополітені кажуть: подорожчання проїзду – вимушений крок. Речниця київського метро Наталя Макогон пояснює: у новий тариф закладено лише поточні ремонти, укріплення ґрунтів тощо. Будівництво нових станцій, закупівля нових вагонів, низка інших важливих робіт все одно ляжуть на бюджет міста.

«Питання обговорюється в місті щонайменше два роки. Розпорядження було підписано ще Анатолієм Голубченком (першим заступником голови КМДА Олександра Попова – ред.) напередодні революції, але його не ввели в дію», – розповідає вона.

Тариф не переглядався з 2008 року. Електроенергія подорожчала, запчастини подорожчали, частина запчастин закуповується за кордоном
Наталя Макогон

«Тариф взагалі не переглядався від 2008 року. Електроенергія подорожчала, запчастини подорожчали, частина запчастин закуповується за кордоном, відповідно, впливає курсова різниця. У 2009 році метрополітен узяв кредит під закупівлю нових вагонів. Ці кошти досі не виплачені, а курсова різниця вдарила по кредиту дуже значно. Назбиралося багато питань: наприклад, лише на укріплення ґрунтів треба понад 70 мільйонів гривень», – додає Наталя Макогон.

Метрополітену потрібен аудит – Луценко

Новообраний народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко водночас вважає, що рішення щодо зміни тарифів можна ухвалити лише після проведення незалежного аудиту метрополітену, включно з тими підприємствами, які з ним співпрацюють, наприклад, у сфері реклами.

Метрополітен – таке собі гніздо корупційних схем. Його затрати та доходи незрозумілі
Ігор Луценко

«Після того, як такий незалежний аудит буде проведено, ми зможемо мати калькуляцію реальних затрат метрополітену і зробити висновки, наскільки він є збитковим чи прибутковим. Я вважаю, що метрополітен – таке собі гніздо корупційних схем. Його затрати та доходи незрозумілі, – зазначає Ігор Луценко. – Я допускаю, що потрібно підвищувати ціни на метро, але мені і всім іншим виборцям треба чесно довести, що по-іншому не можна. Показати затрати, стан київського бюджету і тоді ми будемо приймати рішення. І це всім зрозуміло, що це не Кличко винуватий – такий поганий, а тому що є об’єктивна даність – ціни на електрику, рухомий склад і зарплати».

Розвиток метро має фінансуватися з бюджету – Вінський

На думку колишнього міністра транспорту Йосипа Вінського, підвищуючи тариф, метрополітену не варто орієнтуватися на прибуток – вартість проїзду має забезпечувати нульову рентабельність. Вінський вважає, що розвиток метро має фінансуватися за рахунок місцевого бюджету.

Оплата проїзних квитків повинна забезпечувати нульову рентабельність, але не давати збитків. Це комунальна власність, міська влада повинна в бюджеті передбачати гроші на закупівлю вагонів, на нове будівництво
Йосип Вінський

«Оплата проїзних квитків повинна забезпечувати нульову рентабельність, але не давати збитків. Це комунальна власність, і тут міська влада повинна в бюджеті передбачати гроші на закупівлю вагонів, на нове будівництво тощо. Міський транспорт повинен працювати в «соціальному режимі», – вважає він.

Колишній міністр транспорту додає: платити повинні усі, зокрема й пільговики, але натомість держава повинна розробити дієвий механізм компенсації. «Повинен бути механізм субсидування послуги, тільки це повинна бути, так звана «монетарна модель». Напряму гроші повинні прийти, і ти цими грошима користуєшся», – каже Вінський.

Очікується, що 4 гривні за проїзд у метро платитимуть не всі: для власників проїзних квитків поїздка коштуватиме 3,50. Громадське обговорення відповідного проекту розпорядження КМДА триватиме до кінця грудня.

На цю ж тему:

24.11.2014
Харків’яни зароблятимуть мільярди гривень на пасажирах у Києві

Учасники ринку стверджують, що за компанією «Альфа пей термінал» стоять інтереси мера Харкова Кернеса далі