Меркель: Росія зазіхає на суверенні права України, Грузії та Молдови

Канцлер Німеччини Анґела Меркель слухає президента Росії Володимира Путіна (червень 2014 року)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель звинуватила Росію у втручанні у внутрішні справи країн, які прагнуть до зближення з Євросоюзом. Про це вона заявила в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt.

За її словами, Росія створює проблеми Молдові, Грузії та Україні, які ухвалили суверенне рішення підписати угоду про асоціацію з ЄС. Меркель вказала на «заморожені конфлікти» навколо самопроголошених Придністров’я, Абхазії та Південної Осетії, а також дії Росії на сході України.

Вона також заявила, що Москва намагається поставити в економічну і політичну залежність від себе країни на заході Балкан.

Говорячи про країни Балтії, канцлер Німеччини зазначила, що «тут не йдеться про війну». Разом з тим, відповідно до статті 5 договору про НАТО, напад на одного з членів Північноатлантичного альянсу розглядається як напад на організацію в цілому, сказала вона і наголосила, що в разі необхідності державам Балтії буде надана військова допомога.

Відносини між Росією і Заходом значно погіршилися внаслідок подій 2014 року, коли Москва анексувала український Крим, а згодом надіслала озброєні спецгрупи на Донбас для захоплення державних установ, створила озброєні угруповання бойовиків, а також ввела в Україну свої окремі військові підрозділи. При цьому Росія офіційно заперечує свою участь у збройному протистоянні на Донбасі.

Риторика Анґели Меркель щодо дій Росії стала ще жорсткішою після саміту «Групи двадцяти» в австралійському Брісбені, де канцлер Німеччини мала кількагодинні переговори з російським лідером Володимиром Путіним.