«Газпром» чекає заявки на газ від України

Сергій Купріянов

Російський «Газпром» чекає від «Нафтогазу України» на заявку про обсяги газу, які Україна має намір отримати, заплативши за передоплатою за газопостачання у грудні, повідомив представник російської компанії Сергій Купріянов.

«Гроші на нашому розрахунковому рахунку. Чекаємо на заявку з обсягами від «Нафтогазу», – цитують Купріянова російські новинні агенції.

Раніше «Нафтогаз України» повідомив, що перерахував «Газпрому» авансовий платіж за постачання одного мільярда кубометрів газу в грудні 2014 року в розмірі 378 мільйонів доларів.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Київ очікує на відновлення Росією постачання газу з 8 грудня.

Росія вимагає від України попередньої оплати обсягів газу. За умовами угоди, підписаної в жовтні українським «Нафтогазом» і російським «Газпромом» за посередництва Євросоюзу, газ має надходити з Росії в Україну протягом 48 годин від моменту, коли російська сторона отримує гроші.

Київ з міркувань економії відкладав купівлю нових обсягів газу, але зимове похолодання змусило шукати можливості поповнення газових запасів.