Американська зброя для України

Президент США Барак Обама. Білий дім. Вашингтон. 10 грудня 2014 року

Сенат США в четвер ухвалив законопроект, що дає президенту Сполучених Штатів право ввести нові санкції проти Росії і надати Україні військову допомогу. Раніше аналогічну резолюцію ухвалила Палата представників Конгресу. Однак президент США Барак Обама вважає, що вводити нові санкції у цей момент, без аналогічних заходів з боку європейських країн, недоцільно.

Сенатський законопроект S-2828 отримав назву «Білль про підтримку свободи в Україні 2014 року». Він був ухвалений одноголосно. Як і схвалена 4 грудня резолюція Палати представників, цей документ носить не обов’язковий, а рекомендаційний характер. Ухваливши цей законопроект, Сенат надає президентові США нові можливості дій у зв’язку з ситуацією в Україні.

Зокрема, згідно із законопроектом, президент США отримує право поставляти до України військову техніку, зокрема протитанкову зброю, контрбатарейні радари і прилади оптичного наведення. Із цією метою Сенат дає уряду США дозвіл витратити 350 мільйонів доларів у 2015 фінансовому році. Сенат також рекомендує президентові розробити план надання Україні екстреної допомоги в галузі енергетики, якщо в цій країні виникне нестача палива і електрренергії. Передбачається також надання Україні підтримки в галузі надання допомоги переміщеним в результаті конфлікту особам.

Що стосується санкцій щодо Росії, то законопроект наділяє президента США правом ввести санкції проти «Рособоронекспорту», «Газпрому» та інших російських компаній і організацій. Санкції проти «Газпрому» можуть бути введені в тому випадку, якщо буде встановлено, що ця компанія навмисно обмежує поставки природного газу до якої-небудь держави, що є членом НАТО, або продовжує значно обмежувати поставки газу в такі країни, як Україна, Грузія та Молдова.

Судячи із заяв президента США Барака Обами, з якими він виступив у день, коли Сенат прийняв «Білль про підтримку свободи в Україні», він навряд чи найближчим часом погодиться з рекомендаціями законодавців. Під час зустрічі з бізнесменами в Білому домі президент сказав, що вважає недоцільним введення яких-небудь додаткових санкцій проти Росії не в унісон з європейськими країнами.

«Наші санкції принесли результати саме тому, що з цього питання ми діємо послідовно, і тому, що в нашому підході і підході європейців немає істотних відмінностей. Ми повинні продовжити діяти таким же чином», – сказав президент.

У Путіна в руках немає сильних карт. А тими картами, якими він володіє, він грає не так сильно, як іноді це представляється в західній пресі
Барак Обама

За словами Барака Обами, в ситуації, що склалася, Сполученим Штатам та їхнім союзникам слід проявити терпіння, тому що президенту Росії Володимиру Путіну вже зараз доводиться діяти зі слабких позицій. «У Путіна в руках немає сильних карт. А тими картами, якими він володіє, він грає не так сильно, як іноді це представляється в західній пресі. У всьому цьому процесі спостерігається якась імпровізація з боку Росії, тому що ситуація в Україні застала Росію зненацька. Політично це працює для Путіна у нього вдома, але це завдає серйозних збитків російській економіці в довгостроковому, а не тільки короткостроковому плані».

Небезпека, на думку президента США, полягає в тому, що, опинившись у скрутному становищі, Росія може спробувати розколоти західних союзників. Допустити цього не можна ні в якому разі, вважає Барак Обама, і саме тому США зараз не слід наодинці вводити проти Росії нові санкції.

Путін доб’ється успіху в тому випадку, якщо йому вдасться внести розкол в трансатлантичні відносини. Я маю намір цього не допустити
Барак Обама

«Путін доб’ється успіху в тому випадку, якщо йому вдасться внести розкол в трансатлантичні відносини. Якщо він побачить, що між США і Європою виникають розбіжності, це буде його стратегічною перемогою, і я маю намір цього не допустити. Досягти ж цього можна, тільки враховуючи цілком реальні економічні наслідки, які Європа відчуває в результаті санкцій стосовно Росії, вводячи ці санкції розумно і проявляючи стратегічне терпіння», – зазначив президент США.

Він також сказав, що вважає помилковою стратегію, згідно з якою подальше накручування санкцій стосовноо Росії змусить Володимира Путіна змінити його курс. Однак якщо російська влада побачить, що ніяких тріщин в коаліції США і європейських країн немає, то з часом вони зрозуміють, що збитки, яких зазнає економіка Росії, переважують стратегічну користь її дій.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода