Під Верховною Радою мітингував «фінансовий Майдан»

Your browser doesn’t support HTML5

Під стінами Верховної Ради зібралися вкладники і позичальники, які виступили проти «фінансового свавілля» банків.

Люди вимагали ухвалити закони, які захищали б від девальвації гривні. Серед вимог учасників акції – списання всіх штрафних санкцій, перерахунок валютних кредитів у гривню за курсом на дату видачі, захист прав учасників АТО та їх сімей.

Серед учасників акції були не лише кияни, але і вкладники та позичальники з інших регіонів України. Одна з організаторів мітингу Ірина Сало зазначила, що протестні акції розпочалися ще в квітні. «Ми брали валютні кредити за курсом від 4,85 (гривень за долар – ред.). Сьогодні долар по 20, і з нами ніхто нічого вирішувати не збирається. Окрім того, Кабмін видав нову постанову, згідно з якою квартиру можуть забирати без судового рішення», – сказала Сало.

Після мітингу під Верховною Радою учасники протестної акції вирушили до будівлі комітетів парламенту. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, частині з них вдалося зайти всередину, де вони мали короткі переговори з представником комітету з фінансової політики.

Після цього протестна хода вирушила до Національного банку України, вимагаючи переговорів з головою Нацбанку Валерією Гонтарєвою. Ініціативна група мітингувальників зайшла до будівлі НБУ і вела там переговори.

Національний банк України сьогодні встановив курс на рівні 15,77 гривні за долар.

На початку року, 31 січня 2014 року, курс гривні до долара становив 7,99.