Папа Франциск молився за мир в Україні

Папа Римський Франциск дає благословення з балкона собору Святого Петра. Ватикан, 25 грудня 2014 року

Папа Римський просив для «цієї улюбленої землі» миру і можливості подолати протиріччя

У різдвяному посланні папа Римський Франциск молився за мир в Україні. Він закликав світ бути людянішім і засудив насильство на релігійному ґрунті. У традиційному різдвяному посланні до світу і міста «Urbi et obri» папа говорив про долю християн, яких переслідують у Сирії та Іраку, закликав до миру між Ізраїлем та палестинцями, засудив напади Талібану в Пакистані.

Папа Римський Франциск, виступаючи в четвер із традиційним різдвяним посланням, заявив про необхідність встановлення миру в усіх зонах конфлікту. «У це Різдво було пролито дуже багато сліз», – сказав понтифік, звертаючись до присутніх на площі перед собором Святого Петра.

У виступі він згадав ізраїльсько-палестинський конфлікт, протистояння на Україні, в Іраку, Сирії, а також Лівії, Південному Судані та в інших африканських країнах.

Молячись за Україну, папа Франциск просив для «цієї улюбленої землі» миру і можливості подолати суперечності.

Ісусе, Спасителю світу, поглянь на тих, які страждають в Україні та даруй цій улюбленій землі можливість подолати суперечності, перемогти ненависть і насильство
папа Римський

«Ісусе, Спасителю світу, поглянь на тих, які страждають в Україні. даруй цій улюбленій землі можливість подолати суперечності, перемогти ненависть і насильство, розпочавши новий шлях братерства й примирення», – сказав папа Римський.

Понтифік висловив сподівання на вирішення конфліктів і в інших частинах світу, зокрема на Близькому Сході. Напередодні, у свят-вечір за григоріанським календарем, папа Римський подзвонив до табору біженців, що неподалік Ірбілу в північному Іраку. Цим людям, що втратили дах над головою внаслідок кривавого конфлікту, він сказав, що вони є в тій самій ситуації, що й Ісус у день свого народження, «їм також не знайшлося місця».

Понтифік засудив, як він висловився, «брутальне переслідування» представників релігійних меншин у цьому регіоні.

«Я молив Спасителя, щоб сьогодні він зглянувся на наших братів і сестер в Іраку та Сирії, які вже дуже довго страждають від тривалого конфлікту, і разом з іншими етнічними та релігійними групами зазнають брутальних переслідувань».

Папа Римський Франциск під час промови. Ватикан, 25 грудня 2014 року

Франциск згадав про нещодавній напад бойовиків на школу в Пакистані, в результаті якого загинули понад 140 школярів, і закликав припинити насильство щодо дітей.

У посланні Папа Римський також говорив про поширення вірусу Ебола, жертвами якого стали тисячі людей.