Чеські природознавці критикують Земана, який порівняв супротивників із неандертальцями

Науковці з Музею людини при природознавчому факультеті Карлового університету у столиці Чехії Празі розкритикували сьогодні президента країни Мілоша Земана, який порівнював своїх супротивників із неандертальцями, і нагадали, що й він сам трішки неандерталець – та через цей жартівливий текст зазнали погроз і зламу сторінки у фейсбуці.

Заява Земана наприкінці минулого тижня, що він не відступатиме перед «юрбою, що реве», бо «востаннє ревом спілкувалися неандертальці», цілком хибна, написали науковці у фейсбуці музею: неандертальці, зазначили вчені, спілкувалися мовою так само, як і сучасний вид людини, Homo sapiens, і їх було так мало, що вони не могли б скликати «юрбу, що реве» на Земана.

Але, додали вчені, зерно правди у словах президента може бути в тому, що «на тому зібранні якісь неандертальці дійсно були – адже в геномі сучасних європейців є принаймні чотири відсотки ДНК неандертальців». Проте, наголосили науковці, ця «присутність неандертальців» на заході, де Земана засвистали й закидали яйцями його супротивники, стосується не тільки демонстрантів, «але й самого пана президента».

Заяву науковців Музею людини переповів чеський новинний сайт Novinky.cz. Тим часом на сторінці музею у фейсбуці її вже немає. Натомість там є нова заява вчених про те, що текст зник не через дії адміністраторів сторінки, а вочевидь через зовнішнє втручання. Крім того, повідомили вони, протягом кількох годин після публікації працівникам музею почали надходити телефоном і електронною поштою погрози про фізичну ліквідацію.

Президент Чехії Мілош Земан, який останнім часом виявляє дедалі більше проросійську позицію, а також дозволяє собі вживати грубі вирази у прилюдних промовах, через це вже не раз зазнавав гострої критики його супротивників, яку ті висловлювали в перебігу масових багатотисячних демонстрацій, а також під час публічних виступів президента чи його речників.