У Росії оголошують вирок опозиціонерові Навальному

Олексій Навальний під час виборчої кампанії на посаду мера Москви, серпень 2013 року

Замоскворецький суд Москви оголошує вирок у справі за звинуваченням російського опозиційного політика Олексія Навального та його брата Олега.

Слідчі вважають, що Олексій Навальний викрав близько 31 мільйона рублів (понад 8 мільйонів 350 тисяч гривень за сьогоднішнім курсом) у державної деревообробної компанії «Кіровліс» і в російського підрозділу французької косметичної компанії «Ів Роше». За першою з цих справ Навальний уже засуджений і нині перебуває під домашнім арештом від лютого. У другій справі співвідповідачем є також брат Навального Олег. Державне звинувачення просить засудити Олексія Навального за сукупністю двох справ до 10 років позбавлення волі, його брата Олега – до 8 років.

Прихильники опозиційного політика зібралися на мітинг на його підтримку в центрі Москви. Активісти, які підтримують Навального, вважають звинувачення проти нього політично мотивованими.

Вони створили у фейсбуці групу з анонсом акції на підтримку політика 15 січня на Манежній площі в центрі Москви біля Кремля. Тисячі людей зголосилися прийти на цю акцію.

«Роскомнагляд» на вимогу Генеральної прокуратури заблокував сторінку. Компанії Facebook і Twitter заявили, що не будуть блокувати наступні групи прихильників опозиціонера, незважаючи на загрозу повної заборони їхніх соціальних мереж на території Росії.

Раніше і мітинг, і оголошення вироку планувалися на 15 січня наступного року. Але Замоскворецький суд Москви заявив, що «вирок уже готовий» і його оголосять саме 30 грудня. Відтак, і свою акцію прихильники Навального перенесли.