Навальний закликав росіян протестувати, щоб знищити режим Путіна

Олексій Навальний, архівне фото

Російський опозиціонер Олексій Навальний закликав росіян вийти на вулиці і домагатися усунення президента Росії Володимира Путіна. Він сказав про це після оголошення вироку в суді, за яким у справі про шахрайство Навальний отримав три з половиною роки умовно, а його брат засуджений до такого ж терміну в колонії загального режиму.

Олексій Навальний (ліворуч) і його брат Олег Навальний у залі суду, Москва, 30 грудня 2014 року

«Цей режим не має права на існування. Він має бути знищений. Закликаю всіх вийти сьогодні на вулиці і бути там доти, поки цей режим, який катує невинних людей, не буде відсторонений», – сказав Навальний.

За його словами, російська влада не просто намагається знищити політичних супротивників, а чинить тиск на них, піддаючи тортурам їхніх родичів.

Your browser doesn’t support HTML5

Навальний закликав росіян протестувати, допоки не буде знищено режим Путіна

Замоскворецький суд Москви визнав Олексія й Олега Навальних винними у так званій «справі «Ів Роше».

Слідчі вважають, що Олексій Навальний викрав близько 31 мільйона рублів (понад 8 мільйонів 350 тисяч гривень за сьогоднішнім курсом) у державної деревообробної компанії «Кіровліс» і в російського підрозділу французької косметичної компанії «Ів Роше».

За вироком суду, брати Навальні також повинні виплатити штраф по 500 тисяч рублів (8,5 тисячі доларів) кожен і компенсацію більш ніж в 4 мільйонів рублів (70 тисяч доларів) одній із компаній, яка звинуватила їх у шахрайстві.

Навальний заперечує всі звинувачення і називає справу проти себе і свого брата політичною.

Захист заявив про намір оскаржити вердикт суду.

Учасниця протесту на підтримку Олексія Навального. Архівне фото, Москва, 2013 рік

Прокуратура, яка вимагала для Навального 10 років ув’язнення, а для його брата – восьми, заявляє, що вирішить, чи оскаржувати рішення після того, як побачить повний текст вироку. Суддя сьогодні зачитала тільки резолютивну частину вироку, без мотивувальної частини.

Російські опозиційні активісти вважають справи проти Навальних політично вмотивованими і вимагають звільнення братів. О 19:00 за московським часом (це 18:00 за Києвом) активісти сподіваються зібратися на протест у центрі Москви – на Манежній площі. У Facebook про свій намір прийти на акцію заявили близько 17 тисяч людей.

Близько 100 людей прийшли до будівлі суду, де оголошували вирок.

Акція підтримки Олексія Навального у вересні 2013 року