Опозиційна коаліція Сирії не поїде до Москви на переговори

Халід Ходжа

Новий президент опозиційної Сирійської національної коаліції, яку підтримує Захід, Халід Ходжа, висловлює сумнів щодо участі у переговорах про врегулювання конфлікту у Сирії, які мають відбутися у Москві. Про це він заявив у понеділок, 5 січня, на прес-конференції у Туреччині, де базується цей рух.

«По-перше, запрошення Росії не адресувалося Сирійській національній коаліції. Це були індивідуальні запрошення представникам опозиції, але найчисленніша опозиція до сирійського режиму не була запрошена до Москви. По-друге, Москва закликає до діалогу з режимом, а це наразі на порядку денному не стоїть», – наголосив Ходжа.

За його словами, представники Сирійської національної коаліції ведуть переговори з іншими опозиційними рухами у цій країні. «Але всі у коаліції віддані сирійському народу, а не Росії», – сказав Ходжа.

Росія, яка є союзницею президента Сирії Башара аль-Асада, прагне зібрати представників сирійської влади і опозиції упродовж 26–29 січня в Москві для переговорів щодо вирішення конфлікту, який триває чотири роки.

2 січня Росія повідомила, що запросила 28 лідерів сирійської опозиції. Серед запрошених – Хаді аль-Бахра, який на той час був головою Сирійської національної коаліції, та двоє колишніх колишніх лідерів цієї коаліції – Моаз аль-Хатіб та Абдель-Бассет Сіда.

Опозиційна коаліція, яка ставиться до Росії з осторогою через підтримку режиму аль-Асада, заявила тоді, що обговорить цю пропозицію під час їхньої генеральної асамблеї 2 січня у Туреччині.

Натомість Башар аль-Асад зазначив, що готовий відвідати «попередні» переговори, але наголосив, що вони мають прокласти шлях для проведення конференції у Сирії.

Сирійська національна коаліція була створена у 2012 році. Її підтримують країни Заходу, Туреччина і кілька арабських держав. У неділю, 4 січня, її новим президентом обрали Халіда Ходжу.

Упродовж громадянської війни у Сирії, яка триває з 2011 року, там загинуло 200 тисяч людей і мільйони стали біженцями.