Перший тиждень 2015 року у Донецьку: автоматні черги, вибухи і викрадення

Бойовики угруповання « ДНР» біля новорічної ялинки у центрі Донецька. 1 січня 2014 року

Донеччан знову позбавили права пересуватись рідними кварталами тоді, коли їм це зручно

На Новий рік «уряд ДНР» зробив «подарунок» мешканцям Донецька – з 31 грудня по 3 січня була скасована комендантська година, яку запровадив ще у липні командувач так званого «ополчення ДНР», російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков). Святкове нововведення стосувалось не тільки можливості пересуватися вночі по місту, але й дозволяло розважальним закладам працювати після 23:00. Та вже 4 січня новорічна «карета» перетворилась на буденний гарбуз донеччан знову позбавили права пересуватись рідними кварталами тоді, коли їм це зручно. Чи встигли насолодитися швидкоплинною свободою жителі окупованого міста? Чи оцінили вони такий подарунок? Чи скористалися нагодою у новорічну ніч завітати до рідних та знайомих?

«На новорічні свята комендантську годину буде скасовано. Салют, звичайно, буде», – оголосив у 20-х числах грудня «голова» «ДНР» Олександр Захарченко.

Варто віддати йому належне, лідер донецьких сепаратистів не збрехав. Окрім тимчасового припинення обмежень на пересування, нова «влада» влаштувала мабуть найбільш незвичний салют у Донецьку за останні двадцять років. Окрім поодиноких феєрверків на площі Леніна, де традиційно встановили головну ялинку міста, мешканці центральних районів могли почути залпи з гаубиць та іншої артилерійської техніки – якщо вірити чуткам, саме так бойовики вітали жителів «Новоросії» зі святами. Цікава річ – самі бійці «ополчення» розповідали місцевим, що гармати заряджені холостими снарядами і стріляють вертикально догори. Але навіть цього комусь здалося замало – у Калінінському, Ворошиловському та Ленінському районах протягом усієї новорічної ночі було чути автоматні черги. При чому ті, хто таким оригінальним чином вітали людей, надовго не затримувалися на одному місці – один-два залпи, коротка перерва, і знову стрілянина, але вже за кілька вулиць від першої точки. Так до п’ятої ранку – приблизно тоді замовкли і артилерія, і автоматники.

Напевно, саме завдяки новорічній стрілянині на вулицях був абсолютний мінімум людей – поодинокі перехожі кудись поспішали, вибираючи найтемніші стежки, а рідкісні компанії, які відважились заспівати на вулиці, потім довго вислуховували нотації від патрулів «ДНР». На щастя, самі «патрульні» пройнялися духом свята і обмежувалися лише профілактичними розмовами. Та це у відносно-центральних мікрорайонах міста. Що було, наприклад, на «Петрівці», чи на «Жовтневому», або на «Смолянці», які безпосередньо прилягають до лінії бойових дій, – навіть уявити страшно.

Згодом соціальні мережі переповнять фотографії, на яких захмелілі донеччани о третій годині, насолоджуючись зимовим Донецьком, розмахують бенгальськими вогнями і кличуть Діда Мороза. Такі ситуації насправді були, але лише у деяких місцях шахтарської столиці – на бульварі Пушкіна чи площі Леніна, у Парку кованих фігур чи парку Щербакова. Та тут немає нічого дивовижного – це самісінький центр міста, де навіть сьогодні, коли знову відновили комендантську годину, тихо, затишно й відносно безпечно. Решта ж Донецька у новорічну ніч, закрившись у власних квартирах, біля святкового стола загадувала побажання про мир.

Океани версій

Здавалося б – Новий рік зустріли, саме час для короткого відпочинку і знову у лямку буденності. Але у «ДНР» на це питання свій погляд – навіть тоді, коли для святкового салюту було вже запізно, вибухи гармат не припинились. Першого, другого, третього, четвертого та навіть п’ятого січня вони лунали дедалі гучніше. Місцеві пояснювали це найрізноманітнішими версіями. Наприклад, хтось наполягав на тому, що це «ополченці» продовжують підривати ті снаряди, що знайшли не розірваними в місті. Але цю роботу, якщо вірити офіційному сайту «республіки», почали ще за кілька днів до Нового року і малоймовірно, що у Донецьку назбиралося стільки бомб і мін на вулицях, щоб їх підривати протягом двох тижнів щоночі.

Друга версія безперервних вибухів, яку розповідають місцеві мешканці, – навчання бойовиків на одному з полігонів мікрорайону «Азотний», що знаходиться у Куйбишевському районі (західна та північна межа Донецька). Це більш життєздатна версія, якщо враховувати два фактори: по-перше майже відсутня «відстань» між пострілом і вибухом при попаданні снаряда у ціль. Тобто, точка відправлення розташована недалеко від самої цілі, що дозволяє лякати людей одразу двома вибухами. По-друге – саме така ж ситуація в районі об’єднаного військкомату Червоногвардійського і Гірницького районів у Макіївці, де вже кілька місяців чути регулярні вибухи з тією самою відсутністю «відстані» між пострілом і безпосередньо вибухом.

Але проти обох версії свідчать зведенні дані штабу оборони Маріуполя, прес-центру Антитерористичної операції та РНБО. Так, наприклад, згідно з повідомленнями останнього органу, сепаратисти продовжували здійснювати окремі збройні провокації на Маріупольському і Донецькому напрямках навіть вранці першого числа. За словами прес-офіцера сектору «М» Володимира Вівата, протягом ночі і ранку 6 січня бойових зіткнень в околицях Маріуполя не зафіксували. Та це був перший день нового року, коли позиції сил АТО на півдні не атакували. Разом з тим, військових у Пісках (на північ від Донецька) за ту ж ніч обстріляли 11 разів. У свою чергу, 5 січня у районі населених пунктів Гранітне та Староігнатівка була спроба штурму з боку бойовиків, а ще раніше, за інформацією керівника прес-служби того ж сектора «М» Дмитра Горбунова, місця дислокації Збройних сил України обстріляли з мінометів, «Градів» та стрілецької зброї. Тому пояснити природу вибухів, які лякали донеччан майже всю першу неділю 2015 року, здатні тільки ті, хто спускав гачок. Решта приречена потопати в океані версій.

Тим часом мешканці колишнього міста мільйона троянд далі змушені стежити за тривожними повідомленнями. На п’ятий день нового року у центрі Донецька викрали чотирьох волонтерів організації «Відповідальні громадяни», серед яких опинився і журналіст одного з національних видань Євген Шибалов. Якщо вірити джерелам, волонтерів заарештувала «комендатура ДНР» через проблеми з документами. Тим часом надійшло повідомлення, що сьогодні близько 15:00 волонтерів і журналіста відпустили.

Із чим пов’язана така активізація сепаратистів поки невідомо – чи це затяжний вихід з новорічних свят, чи натяк на обіцяну ще влітку спробу повернути собі втрачені території на півночі і півдні області. Врешті-решт, мешканці Донецька подумки готові до різних сценаріїв. Більшість з них сьогодні розуміє – попереду Різдво, Старий Новий рік і ще безліч свят, на які їх теж, напевно, будуть «поздоровляти».


На дотичну тему:

31.12.2014
Новорічний Донецьк: свято з автоматниками і «ворожими» ялинками (рос.)

Павло Губарев не захотів ще раз зіграти Діда Мороза для донеччан далі