Світ вшановує пам’ять загиблих у редакції Charlie Hebdo

Your browser doesn’t support HTML5

Тисячі парижан зібралися, щоб вшанувати пам'ять загиблих

Близько 100 тисяч людей по всьому світу вийшли на акції, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час нападу на паризький сатиричний тижневик Charlie Hebdo, у результаті чого загинуло 12 людей. Лише у Парижі на вулиці вийшли близько 35 тисяч людей. Учасника акції тримали у руках плакати із написами на підтримку свободи слова і мас-медіа. Деякі парижани висловлювали занепокоєння, що напад може мати негативний ефект на міжрелігійні відносини у Франції, яка має найбільшу мусульманську спільноту в Європі.

Пам’ять жертв нападу на Charlie Hebdo вшановують і в інших європейських містах, зокрема у Брюсселі, Женеві та Мадриді. Жалобна акція також відбувається у Києві біля посольства Франції. Також пам'ять загиблих вшанували в Аргентині.

Your browser doesn’t support HTML5

Сотні людей збираються в Брюсселі на підтримку жертв стрілянини в Парижі

Your browser doesn’t support HTML5

Демонстрація у Мадриді на підтримку жертв Charlie Hebdo і свободи преси

Your browser doesn’t support HTML5

У Женеві провели акцію пам’яті загиблих у Парижі

Your browser doesn’t support HTML5

Французька спільнота Аргентини висловила солідарність з французами

Акція солідарності з Францією пройшла і у столиці США Вашингтоні.

Your browser doesn’t support HTML5

Квіти та плакати біля посольства Франції у Вашингтоні

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив 8 січня днем жалоби у країні.

«Цей неймовірно жорстокий розстріл убив 12 людей і поранив ще кількох. Загинули талановиті карикатуристи, сміливі журналісти. Їхній вплив, їхня відвага, їхня незалежність залишили всій слід у поколіннях. Зараз я хочу сказати їм: це послання свободи ми будемо захищати далі від їхнього імені», – сказав Олланд у зверненні до нації.

Your browser doesn’t support HTML5

Президент Франції оголосив день жалоби за загиблими

Низка світових лідерів і правозахисних медіа-організації засудили «варварський» напад на паризький тижневик Charlie Hebdo. Вони назвали його актом тероризму і атакою на свободу слова.

У середу, 7 січня, у результаті нападу на редакцію Charlie Hebdo було вбито 12 людей, ще 11 були поранені.

Поліція повідомляє, що очевидці розповідають, що нападники викрикували фрази «ми помстилися за пророка» і «Аллагу акбар» (Аллах великий).

Прихильники «Ісламської держави» та інших джигадистських угруповань на сайтах повідомляють, що беруть відповідальність за напад.

Між тим лідери мусульманської спільноти у Франції засудили напад.

«Цей варварський напад також є атакою проти демократії та свободи преси», – йдеться у заяві Ради мусульман Франції.

Сатиричний тижневик Charlie Hebdo отримав свою популярність у 2006 році, коли передрукував карикатури на пророка Мухаммеда, які вперше з’явилися у датській газеті Jyllands-Posten і викликали хвилю протестів у мусульманському світі.

Колишня редакція журналу була закидана запальними бомбами у листопаді 2011-го, коли видання опублікувало на головній сторінці карикатури на пророка Мухаммеда під заголовком «Charia Hebdo».

Попри виклики до суду через звинувачення у порушенні антирасистського законодавства, газета продовжувала публікувати карикатури мусульманського пророка.

У вересні 2012 року Charlie Hebdo опублікував карикатури оголеного Мухаммеда, коли у кількох країнах відбувалися протести через малобюджетний фільм «Невинність мусульман», який був знятий у США і ображав пророка.

В останньому твіті, вранці 7 січня, журнал Charlie Hebdo опублікував карикатуру лідера угруповання «Ісламська держава» Абу Бакра аль-Багдаді.