Теракт у Парижі: українці співчувають і звертають увагу на Росію

Your browser doesn’t support HTML5

Кияни вшанували загиблих в теракті французів

«Доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це тероризм, жертвами якого є українці, а тепер стали французи» – Чубаров

Київ – Українські політики, громадські діячі, митці висловлюють співчуття Франції та родинам журналістів, загиблих під час теракту в редакції журналу Charlie Hebdo. Чимало з них прийшли просто під стіни французького посольства, куди кияни другий день поспіль несуть свічки та квіти. Серед тих, хто прийшов підтримати Францію – і лідери мусульманських спільнот України. Більшість політиків та експертів наголошують, що подібна терористична загроза нависла й над Україною

Низка українських політиків прийшла у четвер до посольства Франції, щоб висловити співчуття французькому народові та родинам дванадцятьох загиблих у теракті 7 січня. Серед них – і лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це не ісламський тероризм! Це державний тероризм, жертвами якого є Україна та українці, а тепер стали французи
Рефат Чубаров

«Ми всі шоковані тим, що сталося в Парижі. Ми всі – люди різних національностей і віросповідань. Терор і його наслідки завжди жахливі. Права людини і свобода слова мають в однаковій мірі дотримуватися скрізь. Але маємо бути чесними: доки у світі є державний тероризм, він підживлюватиме тероризм інших форм. Це не ісламський тероризм! Це державний тероризм, жертвами якого є Україна та українці, а тепер стали французи», – вважає один з лідерів кримськотатарського народу.

Світлана Заліщук

Трагедія у Парижі є одним із проявів міжнародної загрози тероризму, яка тяжіє зокрема й над Україною, завила Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук, яка теж прийшла підтримати Францію до її посольства.

Ми, українці, нині боремося з терористичною агресією. Франція – віддалена від місць, де тривають збройні конфлікти. І в її серці теж відбувається теракт
Світлана Заліщук

«Загроза тероризму є міжнародним явищем. Вона не прив’язана до тої чи іншої території чи народу. Ми, українці, нині боремося з терористичною агресією на сході нашої держави. Франція – мирна держава, віддалена від місць, де тривають збройні конфлікти. І в її серці теж відбувається теракт. Дуже багато українців співпереживають родинам тих, хто загинув у Парижі, бо самі добре знають, що таке ризикувати життям, відстоюючи свої погляди», ­– підсумовує депутат.

Із карикатуристом можна судитися, але в жодному разі не вбивати його – художник

Українські митці долучаються до співчуття. Один із них, карикатурист Олексій Кустовський, визнає, що нині сатиричний жанр несе дедалі більшу небезпеку його авторам.

В Україні загрози для карикатуристів та сатириків були в часи Кучми та Януковича: хлопців переслідували, їх судили. Але такого – не було
Олексій Кустовський

«Байдуже, що намалював художник. За жоден малюнок не можна вбивати, бо це є варварством. Якщо чиїсь почуття ображені – є суд. Для мене та багатьох моїх колег в Україні релігійні теми є занадто тонкими сферами, я намагаюся оминати їх, – зізнається художник. – Однак давайте враховувати сатиричні традиції Франції та конкретного видання зокрема, яке існує з 1960-х років, і часто судиться з тими, кого висміює. В Україні подібні загрози для карикатуристів та сатириків були в часи Кучми та Януковича: хлопців переслідували, їх судили. Але такого – не було».

Віталій Кулик

Багато спільного між ситуацією в Україні та Франції щодо загрози тероризму та об’єктів агресії бачить політолог Віталій Кулик.

«Виклики є подібними: і тут і там бачимо намагання за допомогою тероризму зупинити свободу слова. Там – релігійні фанатики, тут – озброєні люди. Франція – має давні традиції сатиричного жанру. Багато в чому нам їх важко зрозуміти. Журнал, який зазнав атаки, його карикатури – це фактично бунт атеїстів, які відстоюють свої права. Це перший крупний теракт проти преси у Франції. І зрештою, французький уряд не був готовий протидіяти таким викликам», – підсумовує політолог.

Кияни вшанували загиблих працівників редакції Charlie Hebdo


І він, й інші експерти, політики й митці опитані Радіо Свобода, закликають до солідарності з Францією в цей важкий час, і закликають українців та владу держави бути пильними, оскільки на думку переважної більшості з них, подібні терористичні загрози є й у сьогоднішній Україні, зокрема – через конфлікт із російськими військами та сепаратистами на сході держави.


На цю ж тему:

08.01.2015
Чорний день в історії французької журналістики

В результаті нападу на редакцію видання «Шарлі Ебдо» у Парижі загинуло 12 людей, 20 поранені. Світ вшановує пам’ять загиблих далі
08.01.2015
Мусульманський світ по-різному реагує на розстріл у Парижі

Але переважає засудження нападу як такого, що суперечить вченню ісламу далі
08.01.2015
Апологія карикатури. Соцмережі про Charlie Hebdo

Дискусії в соцмережах щодо французької трагедії далі