З Харкова до Польщі відправляють етнічних поляків з Донбасу

Your browser doesn’t support HTML5

З харківського міжнародного аеропорту до Польщі вирушають 178 етнічних поляків, яких вдалося евакуювати із захоплених бойовиками територій Донбасу. Про це Радіо Свобода повідомив речник польського МЗС Марцін Войцеховський.

«П’ять рейсів: три зранку та два після обіду. У кожному літаку приблизно сорок місць. За нашими підрахунками, сьогодні до Польщі вилетить 178 етнічних поляків, яких ми евакуюємо з території збройного конфлікту. Серед них кілька осіб з польським громадянством», – розповів речник.

За його словами, літаки з людьми вирушають до Мальбурка, а звідти їх розселять у туристичних базах і готелях у північно-східній Польщі.

Речник МЗС Польщі повідомив, що рішення про порятунок етнічних поляків з небезпечних територій Донбасу ухвалили в грудні, після того, як там був розстріляний громадянин Польщі Казимеж Врубель.

«Він мешкав у Донецьку ще з кінця вісімдесятих років. І це нас підштовхнуло до організації гуманітарної акції. Ми інформували людей про можливість виїхати через наше консульство у Харкові, через лідерів польських організацій Донбасу, через римо-католицькі парафії на цій території», – зазначив Марцін Войцеховський.

Упродовж півроку врятовані українці польського походження пройдуть офіційну легалізацію. «Вони отримають проживання, харчування, медицину, діти – школу. Охочі зможуть вивчити польську мову або вдосконалити свої знання, а також передбачається професійна адаптація. Що буде далі, залежить від розвитку подій на Донбасі», – зауважив речник польського МЗС.

10 січня етнічні поляки з Луганська приїхали до Сєвевродонецька, а з Донецька – до Волновахи. Там їх зустріли представники польського Міністерства закордонних справ.

У кожного переселенця – лише одна валіза: за умовами евакуації, не більш як 30 кілограмів на людину.

Генеральний консул Польщі у Харкові Станіслав Лукасік повідомляв, що більшість етнічних поляків з Донбасу матиме можливість назавжди залишитися в Польщі.

Як заявляли в генеральному консульстві Польщі у Харкові, досі евакуація етнічних поляків проходила в індивідуальному порядку, із захоплених бойовиками територій виїхала приблизно тисяча людей польського походження.

Наразі польське консульство не має можливості безпосередньо працювати з етнічними поляками на окупованих територіях Донбасу.

Раніше правозахисники із варшавського Фонду «Свобода та демократія» заявляли, що становище поляків і осіб польського походження на Донбасі є критичним. У Фонді нарахували близько 400 людей на Донбасі, які мають «карту поляка».