Філарет закликає світ визнати сепаратистів терористами, а тих, хто їх підтримує, спонсорами тероризму

Патріарх Філарет, архівне фото

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав сьогодні світ визнати угруповання «ДНР», «ЛНР» і збройні формування, що діють на їхньому боці, терористичними організаціями. А будь-які країни, організації чи особи, які підтримують цих терористів, мають бути визнані спонсорами тероризму, з усіма правовими наслідками, мовиться у зверненні глави УПЦ – КП, яке він адресує до ООН, ОБСЄ, країн ЄС, США, Канади і всього міжнародного співтовариства.

Він нагадав, що різноманітні прокремлівські незаконні збройні формування на сході України вже визнані в Україні терористами. «Розстріл терористами автобуса з мирними мешканцями поблизу Волновахи – злочинний акт, який вголос ставить вимогу до міжнародного співтовариства також визнати так звані «ДНР», «ЛНР» і збройні формування, які діють на їхньому боці, терористичними організаціями», – заявив Філарет від імені Київського патріархату.

Раніше сьогодні внаслідок обстрілу з установок «Град» українського блокпосту в населеному пункті Бугас неподалік Волновахи, здійсненого з захопленого сепаратистами міста Докучаєвська на Донеччині, загинули, за даними на цей час, 11 і були поранені 17 пасажирів рейсового автобуса. Число загиблих іще може зрости. Донецька прокуратура за фактом обстрілу відкрила кримінальну справу за статтею «терористичний акт».

За її даними, бойовики угруповання «ДНР», достовірно знаючи, що автошляхом «Донецьк – Маріуполь» переміщуються лише цивільні особи та не припиняється рух пасажирського транспорту, здійснили прицільний удар із використанням системи реактивного залпового вогню «Град», використавши понад 40 снарядів.

А прес-центр антитерористичної операції наголосив, що в місцевості, де внаслідок обстрілу з «Градів» загинули й поранені пасажири рейсового автобуса, відсутні позиції підрозділів українських військових. «Тому подія яскраво свідчить про те, що терористи свідомо відкрили вогонь по мирних мешканцях», – заявив речник АТО Леонід Матюхін.

Водночас у «ДНР» тепер твердять, що непричетні до обстрілу. Зокрема, представник «ДНР» Андрій Пургін заявив, що бойовики «ДНР» не могли обстріляти автобус під Волновахою, який перебував «у глибокому українському тилу». За його словами, місце інциденту – «дуже далеко від лінії зіткнення». Насправді відстань від Докучаєвська до Бугаса – менш як 15 кілометрів.

Ці заяви пролунали після того, як спершу сепаратисти вихвалялися в соцмережах про «успішне знищення» українського блокпосту під Волновахою. Коли стало відомо про загибель цивільних, ці повідомлення почали стирати – так само, як це було після збиття малайзійського авіалайнера минулого літа.

Сьогодні ж президент Петро Порошенко, виступаючи з заявою після обстрілу автобуса, повідомив, що цього ж дня говорив із президентом Європейського парламенту, і Мартін Шульц запевнив, що вже післязавтра Європарламент закличе керівництво Європейського союзу включити так звані «ДНР» та «ЛНР» до списку терористичних організацій.