Нове життя «Шарлі Ебдо». Рекордний наклад допоміг журналу

За два дні у Франції і за кордоном було продано п'ять мільйонів примірників журналу

Тим часом увесь ісламський світ, включно з мусульманською громадою Франції, засудив чергову карикатуру на пророка Магомета

Наталя Каневська

Увесь ісламський світ, включно з мусульманською громадою Франції, засудив чергову карикатуру на пророка Магомета, що з’явилася на першій смузі нового випуску сатиричного тижневика Charlie Hebdo («Шарлі Ебдо»). Це не завадило виданню побити всі рекорди популярності – п’ять мільйонів примірників розійшлися з блискавичною швидкістю у Франції і за кордоном, дозволивши тижневику, який перебував на межі банкрутства, почати нове життя після теракту 7 січня.

Незважаючи на холод і негоду, парижани і жителі інших міст Франції в четвер вранці знову стояли в чергах до книгарень – знову за сатиричним тижневиком Charlie Hebdo. Той, хто не полінувався встати дуже рано, міг ще встигнути купити в газетному кіоску восьмисторінковий випуск номера 1178, перший з моменту теракту в редакції видання 7 січня, що забрав життя 12 осіб.

П’ять мільйонів екземплярів Charlie Hebdo вийшли в світ у два етапи і були блискавично розкуплені. За трагічною іронією долі, редакція, яка ще тиждень тому не мала достатньо коштів, щоб виплатити зарплату своїм співробітникам, отримала друге дихання в результаті загибелі найпомітніших своїх авторів.

Черга охочих купити черговий номер сатиричного журналу

«Напередодні загибелі Шарба, за вечерею (а ми вечеряли разом рази чотири на тиждень) ми раділи, тому що у нас з’явилися 50 нових передплатників, – розповів в ефірі радіостанції RTL хронікер Charlie Hebdo Патрік Пеллу. – Усього їх у нас було близько семи тисяч, і він був радий, говорив, що це дозволить трохи збалансувати наш рахунок. Незадовго до того ми почали в пресі кампанію зі збору пожертв, щоб мати можливість збільшити наш бюджет, щоб не звільняти людей і не закривати редакцію. Це просто сюрреалізм якийсь».

За попередніми оцінками, завдяки продажам «Випуску тих, хто вижив» і числу передплатників, яких збільшилось вдесятеро (понад 120 тисяч замість звичайних 7000), а також пожертвам і допомозі держави, Charlie Hebdo заробить не менше десяти мільйонів євро. Це дозволить найскандальнішому сатиричному виданню Франції почати нове життя після трагічних подій минулого тижня.

Акція пам'яті загиблих в результаті нападу на редакцію Charlie Hebdo. Париж, 7 січня 2015 року

Розслідування терактів в редакції Charlie Hebdo, в Монружі і в паризькому кошерному супермаркеті тим часом триває, ставши вже фактично міжнародним. Відповідальність за напад на редакцію взяло на себе єменське крило терористичної організації «Аль-Каїда». Однак сліди терористів ведуть до Туреччини та Сирії, куди, як передбачається, поїхала дружина і спільниця Амеді Кулібалі – терориста, який скоїв вбивство співробітниці поліції в Монружі і захопив заручників у єврейському супермаркеті; а також до Болгарії, яка повинна до кінця цього тижня екстрадувати до Франції такого собі Фріца-Жолі Жоакім, також передбачуваного спільника Кулібалі, і навіть до Бельгії, де за деякими повідомленнями місцевої преси брати Куаші і Кулібалі дуже недорого придбали необхідну їм зброю.

Напис «Je suis Charlie» на одному з автомобільних шосе у Франції. 8 січня 2014 року

Паралельно з розслідуванням терактів минулого тижня, французьке правосуддя фокусує зусилля на виявленні та переслідуванні фактів виправдання насильства і терору. За минулий з дня атаки на Charlie Hebdo тиждень близько 10 осіб по всій Франції були засуджені за цією статтею (переслідування за якою було серйозно посилено в рамках ухваленого в листопаді 2014 закону – до п’яти років позбавлення волі і штраф у 45 тисяч євро). В одному з випадків, у місті Валансьєн на півночі країни, відомого поліції рецидивіста суд засудив до чотирьох років в’язниці за те, що, коли його затримали за водіння у п’яному вигляді, він викрикував на адресу поліцейських прокляття, бажаючи їм стати наступними жертвами терористів.

Однак найвідомішим арештантом став одіозний комік-антисеміт Дьєдонне. У середу, 14 січня, через три дні після публікації ним провокаційного повідомлення на його сторінці в Facebook, його затримали у власному будинку в Ер і Луар (департамент на півночі центральної частини Франції). Слухання у його справі призначене на 4 лютого в корекційному суді Парижа. Він звинувачений у виправданні терору за те, що ввечері 11 січня услід за масовими демонстраціями по всій країні опублікував коментар, в якому назвав себе «Шарлі Кулібалі».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода