Росія: Навального підозрюють у розкраданні пожертв

Обшук офісу Фонду боротьби з корупцією, Олексій Навальний (л), Москва, 16 січня 2015 року

Слідчий комітет Росії пояснює перевірку Фонду боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального тим, що проводить її за зверненням заступника голови комітету Держдуми з науки Михайла Дегтярьова і у рамках розшуку одного з фігурантів справи щодо викрадення картини «Поганий Хороший чоловік» Микити Кулаченкова.

У Слідчому комітеті зазначають, що керівників Фонду підозрюють у розкраданні грошей, перерахованих як пожертви. Відповідна стаття передбачає до 10 років позбавлення волі.

За даними слідчих, лише у 2013 році Фондові Навального було перераховано близько 24 мільйонів рублів від 16 тисяч громадян, при цьому близько 60% цих грошей витрачено на виплати персоналові.

Сам Олексій Навальний висловлює здивування такими звинуваченнями.

У п’ятницю, 16 січня, у Слідчому комітеті Росії в Москві відбувся допит Олексія Навального, куди його примусово доставили для надання свідчень щодо діяльності заснованого ним Фонду боротьби з корупцією.

«Вийшов з допиту у Слідчому комітеті. Довідався, що в офісі Фонду боротьби з корупцією йде обшук», – написав Навальний на своїй сторінці у Twitter.

Адвокат Олексія Навального Ольга Михайлова повідомила російським ЗМІ, що її підзахисний відмовився давати пояснення щодо діяльності Фонду.

«Він відмовився відповідати на питання слідчих, оскільки вважає, що метою цієї розмови є спроба притягнути його до кримінальної відповідальності», – цитує Михайлову російське агентство «ТАСС».

Директор Фонду боротьби з корупцією Роман Рубанов написав у своєму Twitter, що їхній офіс обшукали, «забирають всю техніку та комп’ютери, навіть особисті ноутбуки».

Перед цим він повідомив, що «у всіх співробітників в офісі забрали телефони, зв’язку з ними немає, інтернет вимкнули, в офіс нікого не пускають».

Напередодні адвокат Олексія Навального Вадим Кобзєв повідомив, що опозиціонер не планує йти до Слідчого комітету для свідчення через перевірку діяльності Фонду боротьби з корупцією.

Також Кобзєв розповів, що кримінальної справи, пов’язаної з діяльністю Фонду боротьби з корупцією, поки немає.

30 грудня 2014 року суд у Москві оголосив вирок Навальному і його братові Олегу в справі про розкрадання коштів компанії «Ів Роше». За рішенням суду, Олексій Навальний отримав 3,5 роки умовно, його брат Олег – такий же реальний термін ув’язнення. При цьому суд залишив Олексія Навального під домашнім арештом, порушивши при цьтому російське законодавство, але Навальний відмовився виконувати це рішення і зрізав свій електронний браслет.