«Мої зйомки у російських проектах закінчилися» – актриса Римма Зюбіна

Римма Зюбіна

«Розважати російського солдата, між тим, як він стріляє в мого – українського солдата. Я не можу собі цього дозволити»

Київ – Агресія Росії проти України та конфлікт на Донбасі проявили митців. Хтось одразу підтримав анексію Криму, хтось множить міфи про «кровожерливих фашистів-бандерівців» та «українську хунту», хтось мовчить, а хтось прямо виступає проти війни. Українська актриса театру та кіно Римма Зюбіна вважає, що митці відповідальні за те, що відбувається.

Римму Зюбіну знають глядачі і Україні, і в Росії. Починаючи з 1995 року вона знялася у семи десятках кінофільмів і телесеріалів. Актриса однаково переконлива і в головних ролях, і в епізодичних. Однак, анексія Криму розділила творчість на «до і після».

Я всім подякувала і сказала, що мої зйомки в російських проектах закінчилися

«Вже в березні, як відбулася анексія Криму, на своїй сторінці у Facebook я звернулася до всіх кастинг-директорів, які працюють із російськими компаніями, щоб до мене вони більше не зверталися. Я всім подякувала і сказала, що мої зйомки в російських проектах закінчилися», – розповіла актриса Радіо Свобода.

Зюбіна каже, що їй потім дзвонили й вмовляли, але вона сказала, що не може більше працювати.

Розважати російського солдата, між тим, як він стріляє в мого – українського солдата. Я не можу собі цього дозволити

«Якщо я йду, то я вже йду. Це взагалі така моя життєва позиція. Я перепитую по сто разів які мають бути написані титри, що написані, як це буде написано. Чи будуть там портрети Путіна чи ще щось. Приблизно 4 проекти від мене відійшли. Так, це гроші. Це навіть ті гроші, які я могла давати на волонтерство, але моральний бік цього… Я розумію, що можу розважати російського солдата, між тим, як він стріляє в мого – українського солдата. Я не можу собі цього дозволити», – сказала актриса в ефірі програми «Ми разом».

Потрібно мати не тільки талант, а треба мати відповідальність за те, що ти робиш, за своє слово. Тому що слово – це теж зброя

Римма Зюбіна переконана, що митці відповідальні за те, що відбувається. Люди, чий спів слухають, чиї твори читають, чию гру споглядають з екранів, не можуть собі дозволяти брати участь в пропагандистських акціях, які виправдовують агресію.

«Не кожна людина, яка виходить на сцену, яка стає чомусь улюбленцем, є митцем. Тому що митець, творець – це від слова творити. Для того, щоб творити потрібно мати не тільки талант, а треба мати відповідальність за те, що ти робиш, за своє слово. Тому що слово – це теж зброя», – нагадує Зюбіна.