Трагедія під Волновахою. Російський телеканал використав підставну особу?

Слова цієї особи використовують для нав’язування версії, що трагедія сталася від вибуху протипіхотної міни.

Російський канал «Россия-1» знову звертається до теми трагедії під Волновахою в Україні на Донбасі, що сталася 13 січня, коли ракета влучила у пасажирський рейсовий автобус. В результаті, за даними МВС України, загинуло 12 осіб і 18 зазнали поранень. В одному із сюжетів телеканал поширив розповідь постраждалої, ім’я та прізвища якої немає в офіційному списку МВС України.

Російський канал «Россия-1» цими днями показує сюжет, в якому кореспондент каналу нібито спілкується з постраждалою, яка розповіла, що не чула обстрілу біля блокпосту у день трагедії. На відео жінка з перев’язаною рукою та головою на ім’я Сніжана Карпека. Її розповідь іде одразу після слів експерта про те, що біля автобуса буцімто розірвалась протипіхотна осколкова міна МОН-50 або ОЗМ-72.

«Слова очевидців підтверджують цю версію: «Саме обстрілів я таких не чула, саме «хлопок», тільки автобус повернув, і цим «хлопком» відштовхнуло автобус... повибивало вікна», – розповіли у сюжеті.

ГУ МВС України у Донецькій області опублікувало список імен і прізвищ загиблих та поранених на офіційному порталі, всього йдеться про 30 осіб.

«13 січня 2015 року під час артобстрілу на пункті пропуску, на автошляху «Слов’янськ-Донецьк-Маріуполь» загинули 12 осіб, які перебували в автобусі сполученням Златоустівка-Донецьк. Ще 18 жителів Донецької області були поранені. Наводимо докладний список, щоб рідні отримали офіційну інформацію про своїх близьких людей», – йдеться у повідомленні.

У цьому списку не фігурує Сніжана Карпека, яку представили журналісти «Россия-1» як свідка і постраждалу у трагедії.

Відсутність такого свідка у списку із 30 осіб прокоментувала для Радіо Свобода виконуюч обов’язків керівника прес-служби ГУ МВС у Донецькій області Вікторія Гуц.

«У нас такі дані. Ті хто були у нас в Волновасі, ті кого ми оглядали, я можу говорити тільки про тих, із ким працювали наші співробітники, інших джерел у нас немає. Я не можу вам сказати нічого про російські ЗМІ, в нас є наша інформація, вона є офіційною, будь-яке інше джерело я не можу коментувати», – наголосила Вікторія Гуц.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, які 13 січня відвідали місце загибелі цивільних людей в автобусі, що потрапив під обстріл неподалік Волновахи на Донеччині, засвідчили, що осколкові пошкодження автобуса відповідають тому, що поруч із ним вибухнула ракета.

Спостерігачі були присутні при тому, як із автобуса діставали два з тіл загиблих. Місце вибуху ракети, за їхніми оцінками, було метрів за 12–15 збоку від автобуса.

Your browser doesn’t support HTML5

Момент вибуху біля автобусу під Волновахою (відео)

Your browser doesn’t support HTML5

У результаті обстрілу з «Граду» біля Волновахи 12 людей убито

15.01.2015
Вони панічно брешуть – боєць про заяви «ДНР» щодо автобуса під Волновахою

«Докучаєвськ – це в них військова база. Не тільки артилерії вистачає, у них в листопаді стояв ракетний комплекс «Точка У» далі
13.01.2015
Трагедія біля Волновахи. Бойовики заплуталися у версіях

Від влучення ракети в рейсовий пасажирський автобус загинуло 11 і поранено 17 цивільних осіб далі