Порошенко в Давосі про ціну і цінності

Вперше президент України по ціннісний бік барикад, попередні президенти були змушені перебувати там, де ціна – Портников

Президент Петро Порошенко, виступив у середу у швейцарському Давосі, де розпочало свою роботу щорічне засідання Всесвітнього економічного форуму, в якому беруть участь понад 40 глав держав та урядів. Порошенко наголосив, що Україна зараз як ніколи демонструє єдність і сказав, що у цій війні, яку веде Росія проти України, де-факто воює ціна проти цінностей. Він показав фрагмент автобусу, в який влучила ракета з російської установки і призвела загибель 12 мирних пасажирів. Говорив про необхідність солідарності світу з Україною. У програмі «Свобода сьогодні» ми запитали політичного оглядача Радіо Свобода Віталія Портникова, який стежить за перебігом форуму, наскільки, на його думку, важливий цей виступ українського президента і в якому сенсі – щоб отримати більше моральної чи матеріальної підтримки для України, адже форум економічний і там присутні здебільшого представники великого бізнесу?

Для України зараз є неймовірно важливою саме економічна підтримка

Віталій Портников

– Очевидно, що для України зараз є неймовірно важливою саме економічна підтримка, тому що в тих умовах, в яких знаходиться країна, а це фактична необхідність реформування під час війни. Тільки реальна підтримка цивілізованого світу може зупинити велику війну в Європі. Тому що, якщо Україні не вдасться вистояти у цій боротьбі з агресивною Російською Федерацією і почнеться занепад держави, то почнуться процеси, які намагається Російська Федерація сьогодні ініціювати. Я певний, що військові дії можуть перейти на територію інших європейських країн. Втримати Україну, це означає втримати Європу. І мені здається, що це має сьогодні усвідомлювати кожен, хто слухав Петра Порошенка.

– Ведучий дискусії – колишній віце-канцлер Німеччини Філіп Рьозлер – запитав Петра Порошенка, якої допомоги Україна очікує. Він відповів, що летальна зброя не потрібна, але потрібні технології, політична і моральна підтримка. Як Ви гадаєте, чи насправді Україні не потрібна така серйозна зброя, чи ж – навпаки – Україна її вже має?

Your browser doesn’t support HTML5

На території України перебувають понад 9000 російських військових – Порошенко

Треба пам’ятати, що ми маємо справу з людьми, які переступають через будь-які кордони міжнародного права, моральності, закону без будь-яких коливань

– Все ж дуже стрімко змінюється! Вчора ми ще могли говорити про те, що російська авіація не задіяна в зоні конфлікту, ми не знаємо, що задіє Володимир Путін завтра. Тоді вже доведеться говорити про летальну зброю. Тому що військово-повітряні сили так званих «народних республік» можуть виникнути в будь-який момент. Я навіть бачив повідомлення, що про створення таких сил оголосили в «ЛНР». Треба пам’ятати, що ми маємо справу з людьми, які переступають через будь-які кордони міжнародного права, моральності, закону без будь-яких коливань. І економічна криза, яка сьогодні відбувається в Росії, яка має призвести до ще більш карколомних змін, ніж ті, які ми спостерігаємо сьогодні, звичайно ж тільки спонукає Путіна та його найближче оточення порушувати правила.

– Петро Порошенко наголосив у своєму виступі у Давосі, що світ повинен зрозуміти: Україна нині захищає безпеку всієї Європи. І пообіцяв, що як тільки Росія забере свої сили з кордонів України, відразу в Україні запанують норми закону і демократії. Чи це справді так? Адже внутрішніх проблем в Україні є чи не більше, ніж зовнішніх?

Виведення російських військ і суворе покарання сепаратистів є передумовою відновлення законності

– Очевидно, але в умовах, коли немає воєнної небезпеки і є міжнародний контроль, відновити всі норми демократичного існування держави не так вже й важко. І мені здається, що зараз цього насамперед потребують мешканці окупованих територій України – Донбасу і Криму. Так що необхідність виведення звідти російських військ і суворого покарання сепаратистів є якраз передумовою відновлення законності.

– На Вашу думку, наскільки важливо було для України, щоб президент взяв участь у такому престижному зібранні, як і його поїздка до Швейцарії загалом?

Порошенко говорив про цінність і ціну, президенти України, які були до нього, так чи інакше змушені були перебувати там, де є ціна

– Я думаю, що це перший раз, коли український президент на такому форумі, можливо, з часу, коли там був перший президент України Леонід Кравчук, який відвідав Давос відразу після проголошення незалежності Української держави, і це теж була дуже важлива і дуже цікава подія. Так от, вперше президент України по ціннісний бік барикад. От Порошенко говорив про цінність і ціну, президенти України, які були до нього, так чи інакше змушені були перебувати там, де є ціна. Навіть коли Віктор Ющенко намагався захищати європейський вибір України, він мусив рахуватися з російською ціною, за газ, за інші речі, які складали сутність української олігархічної економіки. А Порошенко сьогодні там, де всі європейські лідери. І це важлива обставина.

– І, звичайно, також дуже важливо, що це перший президент, який розмовляє вільно англійською мовою, і якраз у цій дискусії він сказав, що рік тому, коли він брав участь у Давоському форумі не як президент України, а просто як бізнесмен, як учасник, то в українському уряді була лише одна людина, яка розмовляла англійською мовою, а зараз, він каже, в цілому уряді є лише одна людина, яка не знає англійської мови.

– Коли прем’єр-міністр Яценюк збирався провести засідання англійською мовою для нового міністра охорони здоров’я, який походить із Грузії і не знає української, я так розумію, що це не зустріло схвальної реакції від багатьох членів уряду. Так що я не поспішав би записувати українських міністрів в англомани.