НАТО хоче відновити контакти з Росією – Брідлав

Головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав

НАТО хоче відновити контакти з російськими військовими лідерами після місяців напруження через конфлікт в Україні. Про це заявив головнокомандувач об’єднаних збройних сил альянсу в Європі, генерал Філіп Брідлав у четвер, 22 січня, у Брюсселі.

За його словами, посадовці НАТО наразі вирішують, як «відновити комунікацію». «Це факт, що комунікація з військовими чиновниками з Росії є важливою», – наголосив Брідлав.

«НАТО не загрожує Росії. Нашою метою є відновлення норм, яких дотримувалися у Європі упродовж багатьох років. Ми будемо конструктивно працювати над відновленням норм, які базуються на повазі до кордонів. Ми поважаємо суверенітет держав», – зазначив Брідлав.

Він наголосив, що кілька високопосадовців НАТО обговорювали це питання із російським генералом Валерієм Герасимовим, командувачем збройних сил Росії.

Відносини між Москвою та НАТО погіршилися з часу російської агресії в Україні.

16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

США, ЄС та інші країни запровадили проти Росії санкції через анексію Криму іпідтримку сепаратистів на сході України. За даними ООН, внаслідок бойових дій на Донбасі загинули понад 4800 людей.