«Навряд чи наступальні дії терористів і росіян матимуть глибокий характер» – експерт

Танки бойовиків на околицях Донецька, 22 січня 2014 року

«Пересування терористів повністю нам відомі. Спалимо все що рухається, незалежно від кількості» – Семенченко

Київ – Російські війська й сепаратисти готуються до наступу на окремих напрямках на Донбасі, стягуючи сили, визнають у РНБО та у штабі антитерористичної операції. Так, на Луганщині українські вояки зупинили спробу танкового прориву. Що ж до Донецького аеропорту, то тут українські сили залишили повністю зруйнований новий термінал. Але контролюють злітну смугу, метеовежу та пожежну частину, звітують у штабі АТО. Експерти очікують загострення конфлікту, але припускають, що спроби наступу російської сторони матимуть локальний характер.

Андрій Лисенко

Новий термінал Донецького аеропорту повністю зруйнований, непридатний до оборони, тому керівництво антитерористичної операції вирішило відвести звідти вояків, заявив 22 січня журналістам речник АТО Андрій Лисенко. І додав, що під час відходу, щонайменше, 16 оборонців аеропорту отримали поранення і потрапили до полону сепаратистів, визнав Лисенко. За його словами, українські сили контролюють частину об’єктів аеропорту, які наразі не повністю зруйновані: метеовежу, пожежну станцію та злітну смугу.

На території летовища ще є споруди, які частково збереглися і де наші бійці тримають оборону
Андрій Лисенко

«Донецький аеропорт – це велика територія, і обидва термінали просто знищені. Там ніяк тримати оборону. На території летовища ще є споруди, які частково збереглися і де наші бійці тримають оборону. Тому сказати, що українська армія залишила аеропорт, не можна. Наразі він є полем бою», – пояснює речник АТО.

Що ж до сіл Тоненьке, Піски й Опитне біля аеропорту, то тут українські сили втримали позиції, визнають у штабі АТО, у «Правому секторі» та інших добровольчих з’єднаннях, які там перебувають.

Загалом за добу в усій зоні бойових дій були поранені 19 українських вояків, а 10 загинули. Спікер АТО повідомив, що російські війська та сепаратисти намагаються «максимально скоригувати лінію розмежування на свою користь», а саме, здійснюють спроби наступу на окремих ділянках. Андрій Лисенко додав, що з Росії до України через неконтрольовану ділянку кордону продовжують прибувати бронетехніка та артилерійські системи.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив у четвер, що ризик наступу російських військ на окремих напрямках має високу ймовірність, оскільки вони зосередили сили на певних ділянках фронту.

Загострення конфлікту на Донбасі в останні дні визнала і ОБСЄ, спеціальна місія якої здійснює моніторинг на сході України, заявив заступник керівника місії Олександр Хуг.

«Упродовж тижня ситуація загострюється, спеціальна місія ОБСЄ зареєструвала, що гине більше мирних жителів, і це є прямим наслідком погіршення ситуації з безпекою людей на місцях», – наголосив представник ОБСЄ.

НАТО «запеленгувало» на Донбасі російські протиповітряні системи

Філіп Брідлав

Водночас у НАТО визнали наявність у зоні конфлікту в Україні підрозділів російської армії. Про це сказав, зокрема, головнокомандувач об’єднаних збройних сил альянсу в Європі, генерал Філіп Брідлав.

За його словами, ситуація вздовж «лінії контакту» на сході України «не є добра», сепаратисти захоплюють нові території.

Брідлав зазначив, що НАТО «почало помічати сліди» системи протиповітряної оборони і електронних апаратних систем, які «супроводжували пересування російських військ в Україні».

Your browser doesn’t support HTML5

Збройні формування, підтримувані Росією на сході України, поновили свій військовий потенціал – НАТО


«Наразі я не можу підтвердити кількість російських військових (на сході України), про яку говорив президент Петро Порошенко (сьогодні він сказав про 9 тисяч російських солдатів). Але ми бачимо, що зараз проросійські сили відновлюють потужності і відтісняють українські війська», – сказав Брідлав.

У полку «Азов», який тримає оборону довкола Маріуполя, заявляють про інтенсивні обстріли і спробу росіян та сепаратистів наблизитися до міста з північного сходу. В «Азові» запевняють, що атака захлинулася.

Семен Семенченко

Водночас на Луганщині 22 січня була спроба танкового прориву в районі села Кримське, біля 29-го і 31-го блокпостів, де нині перебуває депутат від «Самопомочі» та комбат батальйону «Донбас» Семен Семенченко. Він повідомив у Facebook про спробу росіян та сепаратистів обійти танками 29-й блокпост з тилу, і додав, що українські вояки знищили один танк, решта відійшла.

Бойовики тут накопичують сили й готуються до наступу, зі свого боку, українські силовики й армія готові до оборони, запевняє у соцмережах Семенченко.

«Ситуація в районі 29-го блокпосту. Окупанти готуються до наступу. ВСУ, Нацгвардія, батальйон «Донбас» – в обороні. На 31-му блокпості (попри хибні ура-повідомлення, він – на території супротивника) прогріваються мотори бронетехінки».

За словами Семенченка, в сусідніх селищах Голубовському, Новотошківці, Жолобку за станом на 22 січня концентруються російські війська. Але депутат просить не панікувати: за його словами, «Іловайськ не повториться».

Пересування терористів повністю нам відомі. Спалимо все що рухається, незалежно від кількості
Семен Семенченко

«Ми закопали в землю, підготували всі сили і засоби. Пересування терористів на тимчасово окупованих територіях повністю нам відомі, завдяки допомозі місцевих жителів. Спалимо все що рухається, незалежно від кількості. Відступати ніхто не збирається», – наголошує Семен Семенченко.

Кремлівські бойовики самі підірвали міст через Сіверський Донець у Станиці. Чому? Бо панічно бояться наступу наших воїнів на Луганськ
Андрій Парубій

Депутат від «Народного фронту», колишній керівник РНБО Андрій Парубій, який нині перебуває у Станиці-Луганській, розповів у Facebook, що там тривають постійні обстріли з-за російського кордону та з боку сепаратистів. Однак, за словами Парубія, ризик наступу російських військ та бойовиків тут є невеликим.

«У Києві багато аналітиків говорять про можливий наступ окупаційних військ Путіна на Станицю, але вчора кремлівські бойовики самі підірвали міст через Сіверський Донець в Станиці. Чому? Бо панічно бояться наступу наших воїнів на Луганськ. І правильно, хай бояться. Наші хлопці тут не панікують, а щоденно готують ґрунт для наступу і перемоги!» – зазначив Парубій.

​Навесні-влітку відбудеться активізація бойових дій, це не викликає сумнівів, вважає військовий експерт групи «Інформаційний опір» Костянтин Машовець. Він очікує активізації бойових дій навесні, але повномасштабний наступ російської армії вважає малоймовірним: «якби це було можливим, це б уже відбулося».

Навряд чи активні наступальні дії терористів і росіян матимуть глибокий характер
Костянтин Машовець

«Щодо характеру активізації, то вважаю, що розмах і масштабність будуть відповідати розміру зони конфлікту. Навряд чи активні наступальні дії терористів і росіян матимуть глибокий характер… Це може вилитися у спроби розширення окупованих територій за рахунок територій, які нині підконтрольні українській владі. Усі фантастичні проекти про походи на Крим, Запоріжжя чи Харків навряд чи матимуть під собою реальне підґрунтя. Якщо тільки влада України буде спроможна до весни втримати ситуацію в країні, як у соціально-політичному, так і в фінансово-економічному сенсі, стабільною», – підсумовує аналітик.

Днями експерти заявляли про концентрацію на українсько-російському кордоні угруповання російських військ чисельністю близько 50 тисяч. Цю ситуацію помітили і представники НАТО, але в альянсі точної кількості сил на кордоні не називають.