У Греції далі падають курси акцій через заяви нового уряду

Зниження біржового індексу на табло Афінської фондової біржі, 28 січня 2015 року

У Греції далі впали курси акцій на біржах після заяви нового прем’єр-міністра Алексіса Ципраса, який сьогодні сказав, що дефолту країни не буде, але він має намір передомовлятися з кредиторами про нові умови надання міжнародного пакета фінансової допомоги.

Після цієї заяви акції впали відразу більш як на 9 відсотків, а біржовий індекс Афінської фондової біржі майже на 3,7 відсотка протягом години до закриття торгів. Головні банки країни, разом узяті, за день втратили майже чверть своєї ринкової капіталізації, Національний банк Греції – відразу 27,2 відсотка.

Ципрас, виступаючи раніше сьогодні на першому засіданні свого новоствореного уряду, заявив, що Греція домагатиметься «справедливої і взаємно вигідної» зміни чинних домовленостей із міжнародними кредиторами.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейського союзу, країн-членів і Міжнародного валютного фонду загалом на 240 мільярдів євро, яка має на меті врятувати країну від дефолту, вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ.

Ці реформи вже призвели до зубожіння частини населення і збільшили соціальну напруженість. На такій протестній хвилі позачергові парламентські вибори в неділю привели до влади ультралівацьку популістську політичну партію «Коаліція радикальної лівиці», відому також за скороченою назвою «Сіріза», на чолі з Алексісом Ципрасом. Ця партія створила новий уряд спільно з правою популістською партією «Незалежні греки». Обидві партії, протилежні за спрямуванням, об’єднує практично єдине: вороже ставлення до суворих економічних умов, на яких Греція отримує міжнародну фінансову допомогу для порятунку країни від дефолту.