У Криму заарештували заступника голови Меджлісу, в його будинку триває обшук

У будинку заарештованого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза в Бахчисараї триває обшук. Родичам заарештованого і господарям будинку не говорять, що конкретно шукають, повідомляє кримський сайт Радіо Свобода «Крим. Реалії».

«До будинку під'їхали два білих мікроавтобуси, вийшли люди з автоматами, в масках, увійшли у двір. Собака стала гавкати і кидатися на них. Вони хотіли собаку пристрелити, але я вчасно вискочив на вулицю і відтягнув собаку від них», – розповів кореспонденту «Крим.Реаліі» зять Чийгоза Ільяс.

За його словами, силовики зайшли в будинок, зачитали ордер на обшук, всіх, крім подружжя Ахтема Чийгоза, змусили піти.

Кількадесят людей прийшли до будинку Ахтема Чийгоза, де триває обшук, Бахчисарай, 30 січня 2015 року

«Дружина Ахтема – Ельміра залишилася там одна. Вони (силовики - ред.) поводяться дуже агресивно. Вони з собою привезли своїх понятих. Що шукають, не говорять, але я думаю, що для початку все стандартно – зброя, наркотики, заборонена література. А там уже, в ході обшуку, напевно, будуть вилучати все, що їм захочеться», – зазначив Ільяс.

Як повідомляє кореспондент «Крим. Реалії» з місця подій, озброєні силовики, які оточили будинок Чийгоза зовні по периметру, не підпускають до житла нікого.

Обшук у будинку Ахтема Чийгоза розпочався 30 січня, близько 7:00 ранку за місцевим (ідентичним із московським) часом.

Слідчі заходи проводяться в рамках кримінальної справи за ч. 1 ст. 212 («організація масових заворушень») Кримінального кодексу Російської Федерації.

Ахтем Чийгоз був затриманий у четвер, 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоз затриманий «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях».

За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя обрав Чийгозу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 лютого 2015 року.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи затримання, заявив, що в Криму розпочалася нова хвиля репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.