Україна вимагає від Росії звільнити заступника голови Меджлісу

Ахтем Чийгоз

Україна вимагає від Росії звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Вимагаємо від російської окупаційної влади негайно звільнити Ахтема Чийгоза, припинити переслідування кримських татар і вжити заходів для припинення системних порушень прав людини в Автономній Республіці Крим», – наголошують у МЗС.

«Цей ганебний випадок є продовженням злочинної політики РФ в окупованій Автономній Республіці Крим, спрямованої на дискредитацію всього українського та залякування активістів кримськотатарського народу, які чинять їй найбільш активний опір», – йдеться в повідомленні.

У відомстві висловили обурення арештом Ахтема Чийгоза, а також обшуком кримськотатарського телеканалу ATR, і закликали міжнародну спільноту «засудити акти переслідувань і терору проти кримськотатарського населення Криму».

Ахтема Чийгоза затримали 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоз затриманий «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях». За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли тривала акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Київський районний суд Сімферополя заарештував Чийгоза до 19 лютого 2015 року.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи затримання, заявив, що в Криму розпочався новий виток репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.

26 січня на єдиний кримськотатарський телеканал ATR в окупованому Сімферополі прибули силовики і провели обшук – за повідомленнями, з метою вилучити комп’ютерний сервер, на якому зберігаються відеоматеріали подій річної давнини, зокрема, мітингу 26 лютого.