Туск: не можна йти на компроміс ціною суверенітету України

Дональд Туск

Президент Європейської ради Дональд Туск заявляє про подальшу підтримку Євросоюзом України як у питанні пошуку шляхів стабілізації ситуації на сході, так і в питанні реформ. Про це він заявив у Брюсселі, де у пʼятницю зустрічається з віце-президентом США Джо Байденом.

«Ми не можемо погоджуватися на компроміс, ціна якому – незалежність України, її суверенітет і територіальна цілісність», – наголосив Туск.

«Ситуація в Україні щодня погіршується, і ми не погодимося на жодний вид агресії, особливо, коли йдеться про агресію однієї країни щодо іншої», – заявив Дональд Туск.

За словами голови Європейської ради, ЄС та США, як близькі друзі й партнери, мають стояти пліч-о-пліч, координувати всі зусилля й продовжувати тиснути на Росію доти, доки це буде необхідно.

«Рік тому ми вже переживали критичний момент, адже президент Росії Путін тоді оголосив про анексію Криму. На жаль, сьогодні ситуація є ще драматичнішою, ніж одинадцять місяців тому», – зазначив Туск, згадуючи зустріч із Джо Байденом минулого року.

Віце-президент США у Брюсселі проводить зустрічі з керівництвом головних європейських установ. Серед обговорюваних тем – ситуація в Україні, спільні кроки в протистоянні загрозі ісламського радикалізму та підготовка майбутньої трансатлантичної зони вільної торгівлі між США і ЄС.