Дебальцеве: бої за «дорогу життя»

Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 6 лютого 2015 року

Російські автоколони заходять на окупований Донбас і подекуди вибухають

Запеклі бої тривають поблизу Дебальцева, де збройні загони сепаратистів й далі роблять спроби оточити українські війська. Звідти ж надходить суперечлива інформація про застосування проти українських військ авіації. За даними РНБО, Росія продовжу перекидати війська та техніку на окуповану територію Донбасу, а речники сепаратистів у свою чергу заявляють про намір істотно збільшити чисельність своїх збройних формувань.

Із різних джерел надходить інформація про бої в районі селища Логвинове, де бронетехніка сепаратистів вийшла на трасу Дебальцеве-Артемівськ.

«На сьогоднішній день траса фактично перекрита. Дорога ця не те, що остання – вона одна-єдина», – розповів Радіо Свобода народний депутат Тарас Пастух, який зараз перебуває на Донбасі.

Речник РНБО Андрій Лисенко утримався від коментарів із приводу прориву ворожої техніки, але зазначає, що в цьому районі загони сепаратистів продовжують атаки з метою оточити українські війська.

Андрій Лисенко

«За день російські найманці 13 разів обстріляли місто та околиці з артилерії та 5 разів невдало намагалися штурмувати наші позиції… Політичною метою захоплення дебальцевського плацдарму є прагнення російських кураторів бойовиків примусити Україну піти на поступки бандитам та підписати із ними перемир’я на кремлівських умовах», – зауважив він.

Інтернет-видання «Цензор.нет» із посиланням на офіцера, батальйон якого перебуває в районі Дебальцева, повідомляє про те, українські війська зазнали авіаційного удару. За його словами, в момент прольоту літаків по позиціях батальйону було завдано удар боєприпасами великої потужності, які розцінили як бомбовий. Про застосування проти українських військ авіації заявляють також інтернет-ресурси сепаратистів, натомість офіційні українські речники цю інформацію не підтвердили.

У Донецьку вибухнула російська «тушонка» – Селезньов

Тим часом, на окуповану територію Донбасу через російський кордон продовжують прибувати війська та техніка.

«Протягом 7-8 лютого державний кордон України у пункті пропуску «Ізварине» перетнуло близько 1500 військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації і понад 300 одиниць військової техніки – самохідні артилерійські установки, «Гради», тентовані вантажівки тощо», – заявив Андрій Лисенко.

При цьому речники самих сепаратистів заявляють про намір збільшити свої збройні загони завдяки «добровільній мобілізації».

Владислав Селезньов

Коментуючи інформацію про потужний вибух, що стався вчора увечері в Донецьку, речник штабу АТО Владислав Селезньов зазначив, що вибухнув російський гуманітарний конвой.

«Черговий гуманітарний конвой, який прийшов в місто Донецьк з території Російської Федерації. На борту була дуже якісна російська «тушонка» – вибухнула і наслідки від вибухової хвилі було відчутно навіть у Макіївці», – зазначив він.

Офіційні речники не підтверджують, але й не спростовують інформацію про причетність до цього вибуху українських силовиків.