Рада не подолала вето президента на закон про мораторій на стягнення заставного майна

Верховна Рада відхилила президентський законопроект про мораторій на стягнення майна, наданого для забезпечення кредитів в іноземній валют. За проголосували лише 14 народних депутатів з 226 необхідних.

Парламент не зміг подолати вето президента на даний закон. За рішення проголосували129 з 214 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Таким чином, не прийнято жодного рішення і закон вважається відхиленим.

28 грудня 2014 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон «Про мораторій на відчуження майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті». За словами авторів закону, документ розроблено з метою захисту прав людини, зокрема недопущення порушення права на житло.

Президент ветував цей закон. Пропозиції президента щодо законопроекту №1610 спрямовано до парламенту 13 січня.

У прес-службі президента пояснили, щозауваження президента до закону ґрунтуються на тому, що він комплексно не вирішує проблеми погашення банківських кредитів в іноземній валюті, а відсутність комплексного врегулювання питання погашення заборгованості за споживчими кредитами в іноземній валюті призводить до стійкого погіршення ситуації в банківській системі та зниження її ліквідності.

Вирішення проблем позичальників не може ставити під загрозу інтереси вкладників банків, які мають однакові права з позичальниками, наголосили у прес-службі.