Світовий банк дасть Україні 215 мільйонів доларів на реформу медицини

Олександра Квіташвілі

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі підписав угоду про позику Світового банку на 215 мільйонів доларів, повідомляє прес-служба МОЗ.

За повідомленням, Квіташвілі і керівник програми Світового банку по Україні, Білорусії, Молдові Паоло Беллі підписали Угоду між Україною і Міжнародним банком реконструкції й розвитку про впровадження в Україні проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей», у рамках якої буде наданий кредит.

За словами міністра, позика дасть змогу прискорити процес реформування української медицини.

Як повідомляють у прес-службі МОЗ, впровадження проекту сприятиме розвитку медичної інфраструктури і підвищенню якості медичних послуг у восьми областях України. Зокрема, йдеться про інвестиції, спрямовані на запровадження нового фінансового механізму в медичній сфері, профілактику, раннє виявлення і лікування серцево-судинних й онкологічних захворювань, удосконалення первинної медико-санітарної допомоги, приведення нормативно-правових актів у відповідність до найкращих світових стандартів.

Проект розрахований на 5 років і має загальний обсяг фінансування в 261 мільйон доларів, уточнили в МОЗ.

Ратифікація угоди попередньо запланована на 4 березня.

Минулого місяця міністр охорони здоров’я України заявив, що 2015 рік стане «майданчиком для проведення повномасштабної реформи медичної галузі». За його словами, у нинішньому держбюджеті на галузь охорони здоров’я виділяється близько 60 мільярдів гривень, що на майже 4 мільярди гривень більше, ніж 2014 року.