США закликають Росію і сепаратистів припинити напади в Україні

(©Shutterstock)

США закликають Росію і підтримуваних нею сепаратистів негайно припинити напади, вивести важкі озброєння, зупинити потік особового складу і озброєнь із Росії до України, дати можливість спостерігачам ОБСЄ робити свою роботу і повністю виконати мінські домовленості, заявили в четвер у Державному департаменті США.

Якщо Росія і сепаратисти, яких вона підтримує, продовжать порушувати підписані ними домовленості, це призведе до їхньої подальшої ізоляції й до того, що їм доведеться платити ще більшу ціну, сказала речниця Держдепартаменту Джен Псакі, використовуючи поширений вираз на позначення санкцій.

Вона наголосила, що США засуджують невпинні напади підтримуваних Росією сепаратистів у місті Дебальцеві й навколо нього та в інших місцях на сході України. За її словами, це порушує режим припинення вогню і підриває мінські домовленості.

За даними Держдепартаменту, сепаратисти порушили припинення вогню вже понад 250 разів.

Ухвалені минулого тижня в Мінську чергові домовленості про чергове припинення вогню постійно порушуються. Зокрема, проросійські сепаратисти і війська Росії продовжили наступ на місто Дебальцеве на Донеччині і в середу врешті змусили до відступу українські війська, які дотримувалися режиму припинення вогню і не могли дати повноцінної відсічі. Тим часом сепаратисти звинувачують у таких порушеннях українську сторону. Росія при цьому стверджує, що не зв’язана ніякими зобов’язаннями за мінськими домовленостями, бо, мовляв, є лише їхнім «гарантом», але не учасником.