Moody’s знижує рейтинг Росії до «сміттєвого», прогноз негативний

Рейтингове агентство Moody’s стало другим із трьох провідних, яке знизило суверенний кредитний рейтинг Росії до так званого «сміттєвого», або спекулятивного рівня, і дало негативний прогноз.

Агентство знизило цей рейтинг із останньої інвестиційної сходинки, за його шкалою Baa3, до першої спекулятивної, Ba1, повідомило воно у п’ятницю, 20 лютого.

Так само агентство познижувало й деякі інші російські рейтинги, мовиться у прес-релізі.

Причиною такого рішення стало те, що продовження кризи в Україні й нещодавні удари, яких Росія зазнала від зниження цін на нафту і курсу рубля, на думку агентства, будуть далі підривати економічну силу Росії і перспективи економічного зростання на середньострокову перспективу.

Серед інших причин агентство називає ще малий, але дедалі більший ризик того, що відповідь міжнародної спільноти на кризу в Україні може спричинити рішення влади Росії, що прямо чи непрямо підірвуть вчасні виплати з обслуговування зовнішніх боргів.

Востаннє агентство Moody’s знижувало рейтинг Росії – тоді до останньої «передсміттєвої» позначки і з негативним прогнозом – 16 січня.

Інше рейтингове агентство Standard & Poor’s уже знизило рейтинг Росії до неінвестиційного спекулятивного рівня, теж із негативним прогнозом, 26 січня.

Третє з провідних рейтингових агентств, Fitch Ratings, від 9 січня наразі тримає рейтинг Росії на останній інвестиційній позначці з негативним прогнозом.