США занепокоєні порушенням перемир’я на Донбасі

Речниця Держдепартаменту США Джен Псакі

США занепокоєні продовженням порушення режиму припинення вогню на Донбасі, заявляє речниця Державного департаменту Джен Псакі.

«Українська влада і сепаратисти, яких підтримує Росія, обмінялися полоненими упродовж вихідних. Але США залишаються занепокоєними продовженням порушення режиму припинення війни навколо Дебальцева, прибережного міста Маріуполя та інших регіонів сходу України, всі з яких знаходяться за межею лінії розмежування, погодженої всіма сторонами у Мінську у вересні та ще раз у лютому», – зазначила Псакі у понеділок, 23 лютого.

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини та Росії домовились про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого, однак ухвалені в Мінську чергові домовленості про чергове припинення вогню постійно порушуються. Зокрема, проросійські сепаратисти і війська Росії продовжили наступ на місто Дебальцеве на Донеччині і в змусили до відступу українські війська, які дотримувалися режиму припинення вогню і не могли дати повноцінної відсічі. Тим часом сепаратисти звинувачують у таких порушеннях українську сторону. Росія при цьому стверджує, що не зв’язана ніякими зобов’язаннями за мінськими домовленостями, бо, мовляв, є лише їхнім «гарантом», але не учасником.