Ставлення чехів до Росії погіршилося – опитування

У Чехії упродовж останнього року значно зросла кількість тих, хто оцінює своє ставлення до Росії як «погане». Такими є дані соціологічного дослідження, оприлюдненого сьогодні Центром вивчення громадської думки Інституту соціології Академії наук Чеської Республіки – CVVM.

Дослідження показало, що наразі 49% чехів до Росії ставляться «погано», тоді як у 2013 році їх було 28%. Також зменшилась кількість чехів, які ставляться до Росії «добре» – з 61% у 2013 році до 41% у 2015-му.

На думку фахівців CVVM, погіршення ставлення чехів до Росії пов’язане з «українською кризою». У CVVM наголошують, що подібна тенденції в опитуванні громадської думки у Чехії спостерігалася і у 2008 році «через конфлікт між Росією й Грузією».

Натомість ставлення чехів до України упродовж останніх років залишається стабільним. «Добрим» його вважає половина опитаних. Така ж тенденція спостерігається і у ставленні чехів до Ізраїлю. Добре ставлення чехів до цих двох країн «явно переважає над негативною оцінкою», – зазначають соціологи.

За даними CVVM, найкраще ставляться чехи до Словаччини, 96% чехів «добрим» назвали відношення до Німеччини, 94% – до Франції, 92 %– до Великобританії та 91% до Австрії.

Фахівці CVVM опитали 1 тисячу громадян Чехії віком від 15 років. Соціологи поставили питання: «Яким, на вашу думку, є ставлення Чеської Республіки до країни, яку ми вам назвемо?». До переліку країн входили Угорщина, Німеччина, Польща, Австрія, Словаччина, США, Франція, Великобританія, Росія, Китай, Ізраїль, Італія, Іран, Японія, Україна та Сирія.