Смерть колишнього зятя президента Казахстану в австрійській тюрмі – не самогубство?

Рахат Алієв, колишній зять президента Казахстану (2007 рік)

Офіційна версія – самогубство, адвокат висловлює сумнів

Ув’язнений в Австрії колишній зять президента Казахстану та його політичний опонент Рахат Алієв наклав на себе руки, говорять австрійські офіційні особи. Адвокат члена клану Нурсултана Назарбаєва, який перетворився в його відкритого супротивника, говорить, що сумнівається у самогубстві і вимагає «дуже ретельного» розслідування. Алієв, якого було визнано винним у викраденні та вбивстві двох банкірів у Казахстані і засуджено до 40 років тюрми, був заарештований в Австрії влітку минулого року. Проте Австрія відмовила в проханні про екстрадицію до Казахстану через неповагу до прав людини у цій пострадянській країні. Алієв вважав своє переслідування в Казахстані політично вмотивованими.

Про смерть у тюрмі Рахата Алієва повідомив пресі директор підрозділу віденської в’язниці Йозефштат Петер Прехель, який сказав, що Рахата Алієва було знайдено мертвим о 7.20 ранку в одиночній камері, де його утримували. На думку тюремної адміністрації, Алієв повісився.

Того дня він мав виступати у суді проти двох колишніх співкамерників, які, за його словами, погрожували його повісити, якщо він не заплатить їм викупу. Тож його адвокат Клаус Айнедтер заявив, що не може собі уявити, чому б його 52-річний клієнт пішов на такий крок. Він заявив, що говорив з Алієвим напередодні і не побачив ніяких ознак небезпеки.

Міністерство закордонних справ Казахстану заявило, що перевіряє повідомлення про смерть Алієва.

Дочка президента Казахстану Даріга Назарбаєва і її чоловік Рахат Алієв (2005 рік)

Колишній зять президента Назарбаєва, одружений з його старшою дочкою Дарігою, з якою мав трьох дітей, Алієв користувався усіма привілеями належності до правлячого клану. Він обіймав посади голови податкової служби, заступника шефа безпеки Казахстану, був послом Казахстану в Австрії та керівником одного з найбільших банків країни.

Бунт проти тестя

Але в 2007 році він пішов у відкрите протистояння зі своїм могутнім тестем і оголосив про намір балотуватися в президенти Казахстану в 2012 році. З цього моменту його звільнили з посади посла в Австрії та відкрили кримінальні справи в Казахстані.

Сам Рахат Алієв з того часу став найбільшим критиком режиму, до якого належав перед тим. Бажання Назарбаєва створити Євразійський Союз з Росією він пояснював прагненням колишнього комуністичного функціонера «вижити» в умовах економічної кризи, викликаної його правлінням.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зі своєю сім’єю (1992 рік)

«Чому Назарбаєв пішов на цю інтеграцію? Від безвиході. Від фінансової та економічної кризи, з якої він не спроможний вийти», – говорив Алієв в одному зі своїх інтерв’ю.

Свого могутнього тестя він називав «боягузом», який робить помилки «від страху».

«Я бачив його в різних ситуаціях. Коли він дрижав зі страху, боявся. Доводилося його заспокоювати. Але всі помилки він робить від страху. І похапцем ухвалює непродумані рішення», – ділився своїми спостереженнями Алієв.

Новина про смерть Алієва була головною на казахстанських каналах. Його колишню дружину, Дарігу Назарбаєву вона застала, коли та вела дискусію в парламенті про бюджет. На запитання кореспондента Радіо Свобода про смерть колишнього чоловіка вона не відповіла.

Ще у 2007 році, коли Алієв не повернувся з Австрії до Казахстану, він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що документ про розлучення він отримав з Астани по факсу.