ОБСЄ: українські і російські військові не виявили відведення озброєнь сепаратистів

Автомобіль СММ ОБСЄ на Донбасі, 20 лютого 2014 (ілюстраційне фото)

Представники Збройних сил України і Росії повідомили спостерігачам ОБСЄ, що станом на 24 лютого не спостерігали заявлених сепаратистами відведень їхніх важких озброєнь. Про це йдеться у повідомленні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, спостерігачі якої відвідали того дня Спільний центр контролю і координації, який тимчасово працює у підконтрольному урядові України Соледарі на Донеччині.

Під час відвідин російський генерал-майор надав спостерігачам примірники графіків поступового відведення важких озброєнь угрупованнями «ДНР» і «ЛНР». А начальник штабу українського представництва у цьому центрі подав примірник такого ж графіку Збройних сил України.

Спостерігачі зазначають, що ці графіки не скоординовані і не узгоджені між сторонами. Один із них (який саме, не уточнено) взагалі називав датою початку відведення ще 22 лютого, мовиться у повідомленні ОБСЄ.

24 лютого в угрупованні «ДНР» заявили, що з 09:00 вівторка почали відведення важкого озброєння згідно з мінськими домовленостями. Натомість речник АТО Андрій Лисенко повідомив, що бойовики здійснюють передислокацію та перегрупування своїх сил на інших напрямках, заявляючи про начебто відвід важкого озброєння. За словами Лисенка, головною і єдиною умовою для початку відведення важкого озброєння є припинення вогню, чого наразі не спостерігається.

Голова СММ ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив 24 лютого, що сторони конфлікту на Донбасі досі не надали інформації про їхнє важке озброєння та плани його відведення, про що тристороння контактна група домовилася у Мінську.

Відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі передбачено мінськими домовленостями.