У Кремлі заперечують, що планували вторгнення в Україну до втечі Януковича

«Референдум про самовизначення» Криму, 16 березня, 2015 (архівне фото)

Речник президента Росії Дмитро Песков заперечив причетність Кремля до документа про плани Росії щодо вторгнення в Україну і захоплення Криму, які з’явилися за два тижні до втечі з України тодішнього президента Віктора Януковича.

Коментуючи оприлюднену напередодні статтю в російській «Новій газеті» про такий документ, Песков заявив: «Це неправда, неправда, але може, може бути, я не можу виключити, тому що я не знаю, що це за документ».

«Запевняю, що, якщо такий документ і існує, він ніяк не пов’язаний із Кремлем. Він не має нічого спільного з офіційними документами російського уряду», – сказав Песков в інтерв’ю CNN, оприлюдненому на сайті американської телемережі 26 лютого.

«Новая газета» опублікувала, як вона стверджує, документ про плани Росії щодо вторгнення в Україну і захоплення Криму, який з’явився за два тижні до втечі з України тодішнього президента Віктора Януковича.

У документі, опублікованому російською газетою в номері від 25 лютого, йдеться про те, що Росія повинна вжити рішучих кроків, щоб взяти під контроль ситуацію в Україні. За інформацією видання, цю директиву, ймовірно, між 4 і 12 лютого 2014 року «занесли» в адміністрацію президента Росії.

Газета пише, що за цим може стояти російський націоналіст, олігарх Костянтин Малофеєв. Він ці звинувачення відкидає.

У документі стверджується, що українські олігархи втратили контроль над ситуацією на київському майдані Незалежності, яким керують «польські і британські спецслужби».

У директиві передбачалося падіння режиму тодішнього президента Віктора Януковича і йшлося про те, що Москва має докласти зусиль, щоб зв’язати Крим і Східну Україну з Росією.

Підтвердження автентичності документа, опублікованого «Новою газетою», немає.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний ні міжнародною спільнотою, ні Україною «референдум про самовизначення» Криму. Після цього 21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. У свою чергу, Москва будь-які звинувачення відкидає. Росія лише зазначає, що на Донбасі можуть бути російські «добровольці».