Бійки у Верховній Раді – це погано, але перевага над Держдумою Росії?

Бійка у Верховній Раді. Київ, 3 березня 2015 року

«Така крапля дьогтю в нашому парламенті все ж не робить його гіршим, ніж ситуація в російській Держдумі» – експерт

Верховна Рада закрила пленарне засідання через бійку між депутатами. У бійці взяли участь депутати від Радикальної партії Олег Ляшко, Ігор Мосійчук, а також Сергій Мельничук, який напередодні вийшов з цієї політичної сили. Унаслідок сутички в кулуарах Верховної Ради пошкоджено прес-пойнт парламенту. Повідомлення схожого змісту про бійки і сутички з’являються дедалі частіше, лише змінюються імена народних обранців. Навіщо депутати дестабілізують роботу парламенту в такий спосіб? Прокоментувати ситуацію Радіо Свобода попросило українського політолога, голову правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка.

Володимир Фесенко

– Треба розуміти, що бійки, на жаль, є певною сумною і не дуже доброю, м’яко кажучи, традицією Верховної Ради. Вони відображають складний стан українського парламентаризму, високу конфліктність всередині Верховної Ради. У нас і раніше таке було. І навіть були колективні бійки. Зараз прогрес у тому, що скоріше йдеться про поодинокі конфлікти, а не колективне протистояння «стінка на стінку» між опозицією і більшістю, такого вже нема. А от бійки між окремими депутатами, на жаль, відбуваються.

Абсолютна більшість випадків – сьогодні два випадки – вони пов’язані фактично з однією людиною. Це Олег Ляшко

Абсолютна більшість випадків – сьогодні два випадки – вони пов’язані фактично з однією людиною. Це Олег Ляшко. І думаю, що саме особистісний чинник Ляшка, який схильний до надмірної емоційності і відповідних дій, це, на жаль, і створює подібні ситуації. Можна було відреагувати більш спокійно.

Your browser doesn’t support HTML5

У Раді сталася бійка депутатів


– Такі ситуації, як нинішні, впливають на зовнішній імідж України, їх охоче показують потім в міжнародних випусках новин, зокрема, часто мусують на російських телеканалах. Напевно ті народні обранці, які займаються такими діями, вони свідомі цього?

Для Ляшка дуже важлива сьогоднішня ситуація. Пішов депутат з його фракції. Він перейшов до іншої депутатської групи, подейкують, що за гроші перейшов

– Вони свідомі. Їх це мало хвилює. Тому що для Ляшка дуже важливо, наприклад сьогоднішня ситуація. Вона пов’язана з тим, що пішов депутат з його фракції. Він перейшов до іншої депутатської групи, подейкують, що за гроші перейшов. І звинувачення будуть не лише на адресу цього депутата, а й на адресу самого Ляшка, керівника фракції, він же брав його у список. Це таке просте пояснення нинішньої ситуації. Для Ляшка бійка це нормально. Це в рамках норми.

Це дискредитує і наш парламентаризм, і Україну в очах світової громадськості. Це використовує Росія

На превеликий жаль, для частини наших виборців, це теж в рамках норми. Інша річ, що дійсно, це дискредитує і наш парламентаризм, і Україну в очах світової громадськості. Це використовує Росія. Хоча насправді, наш парламент живий, незважаючи на ці конфлікти, він живий. І все ж таки я думаю, що така крапля дьогтю в нашому парламенті – вона не робить його гіршим, ніж ситуація в російській Держдумі.

– Тобто, Ви вважаєте, що це свідчить про демократичність?

Треба розуміти: психологічний стан війни, постреволюційний стан і в суспільстві, і в парламенті – це також психологічно впливає на поведінку депутатів

– Це свідчить не про демократичність, а про те, що наш парламент більш живий, більш природній ніж, наприклад, Державна дума Росії. Я не виправдовую ситуацію, яка є у Верховній Раді. Треба розуміти: психологічний стан війни, постреволюційний стан і в суспільстві, і в парламенті – це також психологічно впливає на поведінку депутатів. Ось ці хвилі, на жаль, іноді агресивні флюїди, які є і у свідомості, і в емоціях, у поведінці окремих депутатів – вони, безумовно, спрацьовують. На жаль, це є. Проте, я думаю, що це, все ж таки, поодинокі випадки. Раніше ситуація була більш складною, більш критичною, тому що йшлося про системний конфлікт всередині парламенту. А зараз це лише такі прояви поведінки окремих депутатів.

– А попередня бійка, коли 12 лютого – ще навіть не місяць тому – побилися народні депутати Єгор Соболєв від фракції Об’єднання «Самопоміч» і Вадим Івченко з фракції «Батьківщина»?

Your browser doesn’t support HTML5

Депутати Соболєв та Івченко побилися в кулуарах


– Інцидент був у кулуарах. Знов таки, тут побилися два депутати від однієї парламентської коаліції. Хоча і з різних фракцій. Це скоріш такий міжособистісний конфлікт, обидва депутати новачки у парламенті, і мені здається, що обом просто не вистачило банальної елементарної політичної культури.

Зараз багато людей, які, будемо казати так: прийшли в парламент з політичної вулиці. Тому деякі вуличні форми політичної боротьби вони занесли у парламент

Зараз у Верховній Раді багато людей, які, будемо казати так: прийшли в парламент з політичної вулиці. Тому деякі вуличні форми політичної боротьби вони занесли у парламент. На жаль, таке є. І це, знов таки, свідчення надмірної емоційності, яка зараз є і в суспільстві, і в парламенті. Це тимчасове явище і думаю, якщо і суспільство, і журналісти будуть критично до таких випадків ставитися, тоді і депутати будуть більш уважними до своєї репутації і до своєї поведінки.