«Температура впала, і ми поповзли» – шахтар, який урятувався після вибуху

Шахтарі виходять з вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року

Ризики смертності на окупованих шахтах зростають, бо бракує профільних рятувальників і контролю за правилами безпеки

Щонайменше 9 загиблих, і ще понад 20 намагаються врятувати з-під землі – наслідки вибуху на шахті імені Засядька у Донецьку. Український уряд вимагає від бойовиків допустити на місце аварії спеціалістів рятувальних служб. В угрупованні «ДНР» заявляють, що впораються самі. А якщо не самі – то попросять Росію й «ЛНР». У Незалежній профспілці гірників кажуть: ситуація на шахті імені Засядька ускладнена тим, що з окупованої території за останні місяці виїхали сотні спеціалістів гірничо-рятувальної служби. Це, кажуть у профспілці, створює ризики і на майбутнє.

«Хлопок – і нас відкинуло метри на три-чотири», – згадує шахтар Іван Лазаренко. Він – один із тих, кому вдалося врятуватися після аварії на шахті імені Засядька у Донецьку. «Потім відразу – спека, температура дуже зросла. Потім температура впала, і ми поповзли», – розповідає він.

Your browser doesn’t support HTML5

Вибухнуло так, що летів близько 4 метрів – шахтар


Зараз Іван – у донецькій лікарні. Понад 20 шахтарів залишаються під землею. Станом на зараз урятувати вдалося 16. Донецький лікар Еміль Фісталь розповів: в Інституті відновлювальної хірургії, який він очолює, перебувають пʼятеро постраждалих. «Один із них – у критичному стані. У нього – тотальний опік. Крім того, у них усіх – термоінгаляційне ураження дихальних шляхів, механічні травми», – зазначив хірург.

Бойовики проситимуть про допомогу Росію

Арсеній Яценюк

За попередніми даними угруповання «ДНР», на шахті вибухнув метан. Українська влада вимагала від бойовиків допустити до місця аварії спеціалістів гірничо-рятувальної служби, але, за словами премʼєр-міністра Арсенія Яценюка, сепаратисти сказали: ні.

Публічно зараз звертаюся до Російської Федерації: дайте вказівку цим покидькам пропустити наші гірничо-рятувальні бригади, щоб урятувати життя шахтарів
Арсеній Яценюк

«Тому я публічно зараз звертаюся до Російської Федерації: дайте вказівку цим покидькам пропустити наші гірничо-рятувальні бригади для того, щоб урятувати життя шахтарів», – зазначив Яценюк на засіданні Кабміну.

В угрупованні «ДНР» заявили, нібито Київ їм ніякої допомоги не пропонував. Але якби і запропонував, стверджують: від України їм нічого не потрібно. «У разі необхідності керівництво республіки має намір звернутися за допомогою до МНС Російської Федерації і «Луганської народної республіки», – сказав Олексій Кострубицький, який називає себе «міністром із надзвичайних ситуацій ДНР».

Шахтарі після виходу з вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року

«Чим більше видобули вугілля, тим більша зарплатня»

Шахта імені Засядька – одне з найбільших гірничо-видобувних підприємств України. Але водночас – і одне з найбільш небезпечних: із 1999 року тут сталося щонайменше 7 великих аварій.

Спеціаліст гірничо-видобувної галузі Віктор Бербенець, який свого часу працював на шахтах зокрема й інженером-технологом, пояснює у коментарі Радіо Свобода: накопичення і вивільнення газу у місцях видобутку вугілля – природні процеси. Проблеми створює людський фактор.

При видобутку, треба дотримуватися технології ведення робіт, видобувати ту кількість вугілля, що розрахована у паспорті, у проекті
Віктор Бербенець

«Щоб була маленька концентрація газу (і, відповідно, менший ризик вибуху при появі іскри – ред.) при видобутку, треба дотримуватися технології ведення робіт і видобувати ту кількість вугілля, що розрахована у паспорті, у проекті. Але на ці паспорти мало хто дивиться. Бо чим більше видобули вугілля, тим більша у людей зарплатня, тим більше заробило грошей підприємство», – розповів фахівець.

Крім того, пояснює Віктор Бербенець, більшість українських шахт – старі і потребують модернізації, особливо це стосується необхідності оновлення вентиляційних стовбурів.

З окупованої території виїхали кілька сотень рятувальників

Михайло Волинець

Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець каже у коментарі Радіо Свобода: ситуація на шахті за нинішніх умов ускладнюється ще й тим, що після фактичної окупації частини Донбасу бойовиками, там бракує профільних рятувальників.

700 бійців гірничо-рятувальної служби ще кілька місяців тому переїхали на територію, підконтрольну українській владі
Михайло Волинець

«Гірничо-рятувальна служба на окупованій території розбалансована. 700 бійців гірничо-рятувальної служби ще кілька місяців тому переїхали на територію, підконтрольну українській владі, – зазначає Волинець. – Крім того, що служба на окупованій території не укомплектована, матеріально-технічна база розграбована, деякі (з рятувальників – ред.) взяли автомат і пішли воювати. Вони сьогодні не в змозі надати всю необхідну допомогу шахтарям, які опинилися в пастці».

Михайло Волинець додає: ризик того, що аварія на шахті Засядька – не остання на окупованій бойовиками території, дуже високий. Він нагадує, що держава наразі не здатна контролювати дотримання там правил безпеки й охорони праці.

До окупації частини Донеччини бойовиками шахта імені Засядька входила до тресту «Донецьквугілля», почесним президентом якого є народний депутат Юхим Звягільський. За словами Арсенія Яценюка, він контактував із парламентарем із проханням використати свій вплив і домогтися допуску на шахту українських рятувальників, але це результату не дало.