«Боїнг» збив російський «Бук», імовірно, з російським екіпажем» – нідерландський журналіст

Обкладинка журналу «Тайм» після катастрофи «Боїнга», 4 серпня 2014 року

У Нідерландах опубліковані нові дані про розслідування аварії «Боїнга» над Донецьком

Усі сліди в кримінальному розслідуванні аварії «Боїнга» під Донецьком ведуть в одному напрямку. Понад мільйон вивчених документів, фото- та відеоматеріалів підтверджують версію, що пасажирський літак був збитий з російського зенітно-ракетного комплексу «Бук», найімовірніше, з російським же екіпажем, повідомила у вівторок в редакційній статті одна з найбільших в Нідерландах телекомпаній NOS з посиланням на джерела в прокуратурі і правоохоронних органах держави. У матеріалі йдеться про те, що розслідування гальмують спецслужби, як нідерландські, так і російські. Останні, за словами джерел, досі продовжують спроби зламу комп'ютерних систем нідерландських поліції та прокуратури.

Минулого вівторка в пресі з'явилися повідомлення про те, що співпраця між прокуратурою та службою держбезпеки Нідерландів AIVD в рамках розслідування обставин катастрофи малайзійського рейсу MH17 проходить вельми непросто. Телекомпанії вдалося поговорити з кількома неназваними джерелами в прокуратурі і правоохоронних органах Нідерландів, які поскаржилися на те, що служби безпеки приховують від прокуратури важливу для розслідування інформацію. На думку джерел, протидія нідерландських спецслужб розслідуванню може бути пов'язана з небажанням політичного істеблішменту країни довести розслідування до кінця – тобто не допустити кримінального переслідування причетних до злочину осіб. Без активної співпраці спецслужб нідерландської поліції та прокуратури складно вийти на слід.

Раніше в офіційній спільній заяві прокуратури, поліції і спецслужб Нідерландів всі три структури заявили, що працюють злагоджено і скарг одна на одну не мають.

Радіо Свобода звернулося до автора статті, редактора телекомпанії NOS Роберта Баса із запитанням, чому цитованих ним сенсаційних заяв немає в інших нідерландських ЗМІ.

«Іншим ЗМІ невідомі наші джерела. А імена анонімних джерел ми завжди зберігаємо в суворому секреті. Наші джерела беруть участь у розслідуванні, але робити офіційні заяви щодо його висновків вони поки не мають права. Такі розслідування проводяться в закритому режимі, але до них залучені багато людей, і якщо поговорити з кількома з них, незалежно одне від одного, то можна намацати загальну нитку, яка веде до розгадки. Я можу сказати, що я і ще один мій колега поговорили з цілою низкою фахівців, які беруть участь у кримінальному розслідуванні. Нас насамперед цікавило, наскільки просунулося розслідування і на що вказують вивчені документи.

Вивчена маса відео, фото та інших матеріалів, і всі, з ким ми говорили, стверджують, що остаточні висновки розслідування, найімовірніше, будуть такі: «Боїнг» збив російський «Бук», привезений на українську територію, ймовірно, з російським екіпажем

Йдеться про дві частини розслідування. По-перше, воно повинно встановити істину, що ж все-таки відбулося того дня. По-друге – це безпосередньо кримінальне розслідування, тобто встановлення підозрюваних. Щодо першої частини – відновлення справжніх подій – виконана величезна робота, вивчена маса відео, фото та інших матеріалів, і всі, з ким ми говорили, стверджують, що ці матеріали підтверджують одну й ту ж гіпотезу, і що остаточні висновки розслідування, найімовірніше, будуть такі: «Боїнг» збив російський «Бук», привезений на українську територію, ймовірно, з російським екіпажем. Щодо останнього пункту – російського екіпажу – повної впевненості поки немає. Повторюся, розслідування триває. І офіційних висновків поки зроблено і опубліковано не було. Але проаналізований матеріал, за словами відразу декількох джерел з команди слідчих, саме такий, як описано в нашій статті», – говорить Бас.

До такого висновку учасники кримінального розслідування прийшли, вивчивши понад мільйон фото та відеоматеріалів, документів і поговоривши зі свідками на місцевості. Про те, що в розпорядженні повстанців з'явився зенітний ракетний комплекс «Бук», незадовго до катастрофи повідомляло російське телебачення, а також політичний діяч Сергій Кургінян. Відеоматеріал з цими заявами минулого року опублікував Борис Нємцов.

Голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра, який керує міжнародним розслідуванням технічних причин катастрофи (не слід плутати це розслідування з кримінальним, яке веде прокуратура Нідерландів), очікує, що підсумковий звіт Ради буде готовий у жовтні цього року. За даними Яустри, на місці катастрофи лайнера в Донецькій області виявили носову частину літака, він сподівається, що уламки, які залишилися, теж можна буде забрати.

Розглядаються й інші версії авіакатастрофи. Версія про російський «Бук» – лише одна з них

Роберт Бас вважає, що вже цього року опубліковану телекомпанією NOS інформацію оприлюднить прокуратура Нідерландів: «Рада розслідувань у справах безпеки представляє свій звіт восени, я думаю, що результати розслідування будуть готові не раніше цього часу. Зараз триває обробка матеріалів, розглядаються й інші версії авіакатастрофи. Версія про російський «Бук» – лише одна з них. Вивчаються різні сценарії, але, коли я запитав своїх співрозмовників, який сценарій їм бачиться як найбільш імовірний, вони вказали на той, що я описав у статті».

Джерела телекомпанії NOS з песимізмом дивляться на шанси знайти безпосередніх виконавців злочину. Імовірно, ці люди вже змінили імена, а можливо, і зовсім були ліквідовані російськими спецслужбами, щоб замести всі сліди, мовиться в статті. Роберт Бас пише, що є дуже серйозні підстави вважати, що російські спецслужби регулярно роблять спроби зламу комп'ютерних систем нідерландських поліції та прокуратури. Усі нідерландські смартфони і лептопи, які побували в Україні і були підключені до місцевих мереж зв'язку, довелося знищити через загрозу наявності на них шпигунського програмного забезпечення. У деяких випадках для підстрахування довелося навіть заново встановлювати домашні комп’ютерні мережі співробітників поліції, заявили джерела.

Уламки літака перед відправкою до Нідерландів, 24 листопада 2014 року

3 березня громадськість вперше змогла побачити уламки «Боїнга», які з грудня зберігаються в ангарі на військовій базі Хілзе-Реєн в провінції Північний Брабант на півдні Нідерландів. Першими сюди приїхали 570 родичів загиблих. Пізніше в ангар також пропустили кілька десятків журналістів з різних країн. На підлозі приміщення в трьох залах чорним кольором окреслені контури літака, по всій площі всередині цього малюнка розкладені уламки, як шматки величезного зловісного пазла, деякі частини якого відсутні. Хвостова частина і крило виставлені за захисну стрічку: до них дозволяють доторкнутися. «Наші родичі полетіли. Потім вони повернулися шматками. Тепер ось і літак повернувся шматками», – сказав один з родичів в інтерв'ю нідерландській газеті «Трау». Він втратив в катастрофі обох дітей – сина 18 років і дочку 19.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода